Брой 163 (168), 22-08-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ

От днес Русия е пълноправен член на Световната търговска организация


Днес, 22 август 2012 г., след дълги преговори Русия стана 156-та държава-членка на Световната търговска организация.

Заключителното заседание на работната група на Световната търговска организация се проведе на 10 ноември 2011 г. в Женева и на него беше одобрен пакетът документи за влизане не Русия в СТО. Окончателно въпросът бе решен на министерска конференция на СТО в Женева на 16 декември 2011 г., където присъединяването на Русия към организацията получи единодушно одобрение.

През юли 2012 г. протоколът за присъединяване бе одобрен от двете камари на руския парламент и на 21 юли законът бе подписан от президента Владимир Путин.

Тихоокеанската държава Вануату ще се присъедини към Световната търговска организация на 24 август т.г. и ще стане 157-ият й член. „За пореден път тази година приветстваме двама нови членове в семейството на Световната търговска организация. И двете страни изминаха дълъг път и членството им несъмнено ще укрепи многостранната търговска система“, заяви генералният директор на Световната търговска организация Паскал Лами.

Присъединяването на двете страни е още едно доказателство, че членството в Световната търговска организация остава на едно от първите места в дневния ред на страните, тъй като търговията може да даде предвидима и стабилна основа за икономически растеж. Това е особено важно сега, когато светът изживява смутни времена и продължава да страда от последиците на най-тежката икономическа криза в историята. Присъединяването към Световната търговска организация е доказателство за доверието в организацията и дейността й в полза на нейните членовете“, допълни Паскал Лами.

От датата на присъединяването си, Руската Федерация се задължава да прилага изцяло всички разпоредби на Световната търговска организация, с много кратък преходен период. Русия ще прилага средно мито от 7,8% за продуктите и е поела конкретни ангажименти по отношение на 11 сектора в областта на услугите.

По оценка на Световната банка влизането на Русия в СТО ще й донесе за 10 години увеличение на БВП с 10%, в резултат на подобряване на инвестиционния климат. Съгласно прогнозата на Световната банка най-много ще спечелят регионите Москва, Северо-Запад (включително Санкт Петербург), Далечния Изток.

-------------

Световната търговска организация е международна организация с цел да координира либерализацията на международната търговия. Тя е наследник на основаното през 1947 година Общо споразумение за митата и търговията (ГАТТ).

Международната организация се занимава с регулирането на търговията между своите членове, като създава обща рамка за договарянето на търговски споразумения и за разрешаването на спорове чрез принуждаване на членовете на организацията към спазване на приетите от тях споразумения.

Страните членки на СТО реализират над 97% от международната търговия в света.

НОВИНИ ОТ БТПП
Каква информация предлага Търговският регистър на БТПП
Системата съдържа данни за над 50 хил. фирми и 3500 търговски представителства Още
БТПП и Пекинският университет ще си партнират за подобряване на комуникацията между българския и китайския бизнес
Пекинският университет въвежда програма „Как да правим бизнес с Китай” за обучение на чуждестранни студенти и млади бизнесмени Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес мисия в САЩ за посещение на търговското изложение за води - Ню Орлеанс, Луизиана
РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ, СТРОИТЕЛСТВО
По-лесен достъп на европейски строителни консултанти у нас
Предвижда се създаването на отделен публичен регистър за тях Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
От днес Русия е пълноправен член на Световната търговска организация
В СТО членуват 156 държави, които реализират над 97% от международната търговия в света Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Младите хора в Европа
Безработните млади хора в ЕС са 5,5 милиона Още