Брой 127 (1391), 06-07-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТРАНСПОРТ И ЛОГИСТИКА

България и Гърция ще изградят мултимодален коридор между Черно море, Егейско море и река Дунав


България и Гърция се договориха да разширят обхвата на мултимодалния транспортен коридор между двете държави, свързващ пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис. Това стана ясно след проведена среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и гръцкия министър на инфраструктурата и транспорта Христос Спирдзис.

Гръцката страна прие предложението на България към съвместния проект да бъде включена и връзка с пристанището в гр. Русе. По този начин ще се постигне пълна мултимодалност на коридора между пътен, железопътен, морски и речен транспорт, както и пряк път до държавите по поречието на р. Дунав.

По време на срещата министър Спирдзис предложи включването и на жп връзката с пристанище Солун в рамките на коридора, с цел достигане до по-големи търговски пазари. Двамата министри се обединиха около позицията, че това е проект с висока добавена стойност и очакванията са, че той ще привлече големи инвеститори от Близкия и Среден Изток, Китай, Русия и др. големи пазари.

Министрите обсъдиха създаването на съвместна проектна компания, чрез която двете държави да кандидатстват за финансиране, да изграждат и оперират заедно целия коридор. Предстои двете държави да поискат съвместна среща с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц за уточняване на модела, по който да се създаде компанията.

Друга тема, която беше обсъдена е уеднаквяването на стандартите за пристанищни, железопътни и мултимодални услуги между двете съседни държави, като идеята е всички документи да се обработват на едно гише за целия коридор. По този начин ще се намали административната тежест и значително ще се улесни бизнеса.

Министър Ивайло Московски посочи, че през миналия програмен период България в голяма степен е модернизирала железопътните и пътни направления в страната към границата с Гърция и връзките с пристанищата Бургас и Варна. Той заяви, че в момента се търсят възможности за изграждане на връзката Варна – Русе.

С оглед постигнатата обща позиция за проекта предстои двете държави в кратки срокове да подпишат Меморандум за разбирателство за изграждането на коридора Русе – Варна – Бургас - Александруполис – Кавала – Солун. Министър Московски отправи покана към гръцкия си колега след изготвяне на окончателните текстове на документа той да бъде подписан в България.

Министър Спирдзис посочи, че Гърция ще подкрепи изцяло България по време на Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. и се надява да бъдат поставени за обсъждане теми от взаимен интерес за всички държави в района.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Търговско-промишлените палати с призив към G20 по отношение на протекционизма
Водещите световни икономики да премахват пречките пред търговията Още
Председателят на БТПП връчи приз “Банка на клиента”
В рамките на церемония Годишните банкови награди - 2016 Още
БТПП участва в Юлската пленарна сесия на ЕИСК в Брюксел
Обсъждане на въпроси от актуалния дневен ред на Европейския съюз Още
Бизнес мисия в Коджаели, Турция 2-3 ноември 2017 г.
В рамките на изложението за промишленост и технологии SANTEK 2017 Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Бизнес конференция по време на 12-тия Министерски форум за земеделска търговия между държавите от Централна и Източна Европа и Китай (16+1)
Словения, 26 август 2017 г. Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Прекратяват процедурата за подбор на проекти „Развитие на социалното предприемачество“ и ”Подкрепа за предприемачество”
УО е предприел действия по прецизиране на текстовете в Условията за кандидатстване Още
ТРАНСПОРТ И ЛОГИСТИКА
България и Гърция ще изградят мултимодален коридор между Черно море, Егейско море и река Дунав
Постигане на пълна мултимодалност на коридора между пътен, железопътен, морски и речен транспорт Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Бум в износа на България и Румъния за Швейцария
Текстил, облекла и обувки - двигател на рекордния износ Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският съюз и Япония постигнаха принципна договореност по споразумение за икономическо партньорство