Брой 2 (512), 03-01-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТРУД И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

Министър Хасан Адемов: 69 милиона лева повече за социална политика


С над 69 млн. лв. се увеличи бюджетът на МТСП за подкрепа на децата и семействата през 2014 г., каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в предаването „Тази сутрин” по БТВ. Той обясни, че се въвеждат диференцирани размери на месечните помощи за отглеждане на дете, като за първо дете размерът на помощта е 35 лв., за второ дете - 50 лв., и за трето и всяко следващо дете по 35 лв. Помощите за близнаци и деца с трайни увреждания са 75 и 100 лв. Размерът на месечната добавка за деца с трайни увреждания е увеличена на 240 лв.

„Програмата за личните асистенти ще продължи. Предвиждаме около 2 000 лични асистенти средногодишно да бъдат назначавани“, съобщи министър Адемов. Той обясни, че „както всяка една програма, тя е за определен период, за определена бройка хора и не може да обхване всички“.

„Близо 8,1 млрд. лв. са заделени само за пенсии и обезщетения в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2014 г.“, напомни министърът. По неговите думи бизнесът трябва да създава нови работни места, за да не се налага ранно пенсиониране на работниците и служителите. „Населението в България намалява и застарява, раждаемостта е ниска и при пенсионната реформа правителството се е съобразило с демографската картина и препоръките на ЕС за увеличаване на възрастта за пенсиониране“, напомни Адемов.

„Въпросът с тавана на пенсиите трябва да се разреши от гледна точка на справедливостта на пенсионната система“, каза министърът. Възрастта и стажът за пенсиониране през настоящата година се замразяват на нивата от 2013 г. Таванът на пенсиите остава 35% от максималния осигурителен доход, което означава, че максималната пенсия през 2014 г. е 840 лева.

„МТСП настоява за изработване на механизъм за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) с обективни критерии като линията на бедност, средната работна заплата, инфлацията“, обясни министър Адемов. От 1 януари 2014 г. МРЗ е увеличена на 340 лв. До края на мандата се очаква тя да достигне 450 лв. Тук обръщаме внимание на различната позиция на БТПП, която многократно е представяна на дискусии в различни формати, че минималната работна заплата  не е социална помощ, а финансова равностойност (престация) за положен труд и следва да бъде определена на база икономическите предпоставки в страната и производителността на труда.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП настоява за равноправно участие на социалните партньори в управлението на НЗОК
Предложението за 5 представители на държавата от общо 9 члена на УС е предпоставка единствено с гласовете от държавната квота да се вземат важни решения Още
Стартира конкурс за разработването на модел за еко селище на територията на Столична община
Конкурсът е част от проект MILD HOME, в който участва и БТПП Още
Нови членове на Палатата
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
ББР: Икономическите сектори преодоляват спада от началото на 2013
Оценката е, че българската икономика е на прага да преодолее периодa на застой Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
С Международната селскостопанска изложба „Агра“ стартира програмата на Пловдивския панаир за 2014 г.
ТРУД И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
Министър Хасан Адемов: 69 милиона лева повече за социална политика
Близо 8,1 млрд. лв. са заделени само за пенсии и обезщетения в бюджета на ДОО за 2014 г., напомни министърът Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ
Нови образци на декларации по Закона за местни данъци и такси
До края на януари земеделците, регистрирани по ЗДДС, избират как да се облагат доходите им през 2014 г.
Изборът ще става с подаване на декларация Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Позиции на испанските фирми по света
Икономическият анализ е достъпен на испански, английски и френски Още
Покана за представяне на български винопроизводители на датския пазар