Назад

Цветан Симеонов: Българската търговско-промишлена палата разглежда всички инвеститори, които създават заетост, единствено като съюзници
Председателят на БТПП Цветан Симеонов взе участие в представянето на най-новото проучване на „Адвантидж Аустрия“ (Advantage Austria) за интересите австрийски фирми към България.

Симеонов, заяви че Българската търговско-промишлена палата разглежда всяка една чуждестранна компания, инвестираща у нас, като съюзник. „БТПП е организация с около 55 000 членове. Считаме, че подобен подход като бойкота е неефикасен. Aĸo пoглeднeм oт глeднa тoчĸa нa вepигитe мaгaзини, нямa пo-гoлям cъюзниĸ нa пoтpeбитeлитeHиe paзглeждaмe вcичĸи инвecтитopи, ĸaтo cъюзници. Бoлшинcтвoтo oт тяx ca нocитeли нa виcoĸи cтaндapти, нe caмo ĸaтo тexниĸa, a и в coциaлнaтa cфepa", ĸaзa той и коментира, чe изказването на Bacил Beлeв от АИКБ нe отразява нагласите нa бoлшиcтвото от българския бизнес. Той пpипoмни още, чe Aвcтpийcĸaтa cтoпaнcĸa ĸaмapa oфициaлнo e пoдĸpeпилa пълното вĸлючвaнe нa Бългapия в Шeнгeн.

Симеонов допълни, че австрийският бизнес е важен партньор за Българската търговско-промишлена палата. "България продължава да бъде силно критикувана за недостатъчното върховенство на правото. Чрез Арбитражния съд при БТПП имате възможността да избегнете срещата с държавната правосъдна система. Той е в пъти по-бърз, по-професионален и по-евтин. Фирми с 50 и повече процента чуждестранно участие могат да посочват арбитри извън списъка на Арбитражния съд при БТПП. 98 процента от споровете завършват с решение в рамките на една година, което е основание за принудително изпълнение, равностойно на решението на държавния съд“, завърши той.

Данните от изследването на „Адвантидж Аустрия“ показват, че австрийските компании у нас имат нарастващи оптимистични нагласи за икономическия и политически климат у нас. За 2022 г. оптимизмът сред тях е бил 9%, а през 2023 г. достига до 19%. Интересът на австрийския бизнес към България е насочен основно към текстилната промишленост, производство на селскостопански продукти и металообработване.

Размерът на преките австрийски инвестиции у нас за 2023 г. са 1,312 млрд. евро, като основен принос има реинвестираната печалба - 1,132 милиарда евро.

Бизнесът от Австрия ще продължи да търси партньори в България и да разглежда възможностите за придобивания в страната. България се смята за дестинация със стабилен икономически климат, а за австрийския бизнес това е ключова предпоставка за продължаване на инвестициите във вашата страна“. Това заяви търговският съветник при Посолството на Австрия у нас, Филип Купфер.

Като най-голяма заплаха за работата си австрийският бизнес посочва войната между Русия и Украйна, на второ място поставя "системното съперничество между световните сили и опасност от разединение на Изтока и Запада", а на трето - „промяна на съществуващите търговски потоци  и транспортни маршрути“.