Назад

Законодателният акт за данните влиза в сила: какво означава това за вас


Законодателният акт на ЕС за данните влезе в сила на 11 януари, в резултат на което физическите лица и предприятията в ЕС ще се ползват от подобрен достъп до данни. През последните години интернет на нещата стимулира бързото нарастване на количеството налични данни. С новите правила ще се насърчи използването на данни и ще се гарантира, че те се споделят, съхраняват и обработват при пълно спазване на европейските правила. 

Независимо дали сте гражданин или предприятие, тези нови правила ще подобрят живота ви по много начини. Например: 

  • Цените за следпродажбено обслужване и ремонт на интелигентни устройства ще бъдат по-ниски. Например, ако интелигентният ви часовник се повреди, вече можете да поискате всеки доставчик на услуга за ремонт, която може да е по-евтина от предлаганата от производителя на часовника, да получи достъп до данните. В миналото само производителят можеше да има достъп до вашите данни. 
  • Ще има нови възможности за използване на услуги, разчитащи на достъп до данни. Ако имате машини от различни производители, вече можете да получите персонализирани съвети от дружество, което събира данни от различните машини. Досега данните на всяка машина бяха заключени от производителя. Това може да е полезно у дома, като ще ви позволи да свържете термостата с градинските си бараки. 
  • По-добър достъп до данни, събрани или генерирани от устройство. Например собственик на бар иска да предлага по-добро кафе, а компанията производител на машини за кафе иска да подобри своя продукт. В миналото само компанията е имала достъп до данните, генерирани от машината, за да проектира следващото поколение машини за кафе, но собственикът на бара не е имал достъп до информация, като например за температурата на водата. Законодателния акт за данните предвижда, че и двете страни ще имат достъп до всички данни, събирани от машината. 

Освен това чрез този законодателен акт публичният сектор ще получи достъп и възможност да използва данни, с които разполага частният сектор, за да се подпомогне реакцията при извънредни ситуации, като наводнения и горски пожари. Законодателния акт за данните също така ще защити европейските предприятия от неравноправни договорни клаузи в договорите за споделяне на данни, така че малките предприятия да могат да участват по-активно на пазара на данни. 

Законодателният акт за данните ще започне да се прилага в ЕС след 20 месеца — на 11 септември 2025 г. 

За повече информация

Законодателен акт за данните 

Информационен документ относно Законодателния акт за данните

Влиза в сила Европейският законодателен акт за данните, с който се въвеждат нови правила за справедлива и иновативна икономика, основана на данни

Законодателен акт за данните — въпроси и отговори

Европейска стратегия за данните  

Европа, подготвена за цифровата ера