Назад

126 ESG инициативи се състезават в 21-вите Годишни награди за отговорен бизнес


В Наградите за отговорен бизнес за 2023 година се състезават 126 корпоративни инициативи с кауза, съобщават организаторите от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). 82 компании са кандидатствали в 21-ото издание на националния конкурс за корпоративна социална отговорност, устойчиво развитие и многообразие..

Годишните награди за отговорен бизнес предоставят престижна платформа за отговорните компании и техните успешни и вдъхновяващи кампании в подкрепа на хората, обществото и природата, осъществени през изминалата година, се посочва в съобщението.

Българският форум на бизнес лидерите организира конкурса eжегодно от 2003 г. насам, за да насърчи добрите ESG практики и да популяризира корпоративните програми с най-голямо въздействие. В състезанието с мото "Дай добър пример" участват компании от всички сектори на икономиката от цялата страна независимо дали са членове на БФБЛ или не. Така конкурсът предоставя широка и представителна картина на ангажираността на частния сектор с решаването на редица обществени предизвикателства, посочват от БФБЛ.

Независимо жури , в което участва и председателят на БТПП,  оценява кандидатурите, а победителите в седемте категории на конкурса и носителят на специалната награда ще бъдат обявени по време на официалната церемония, планирана за 19 март, която по традиция привлича представители на изпълнителната власт, бизнес средите, дипломати, партньори и медии.

В настоящото издание участват 126 проекта, подадени от 82 компании, като малко над половината са от общността на БФБЛ. Този път най-многобройни са кандидатурите в категория "Инвеститор в знанието" - 27, плътно следвана от "Инвеститор в обществото" с 26 номинации. За титлата "Инвеститор в околната среда" се борят 22 проекта, а за приза "Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд" те са 18. 12 са претендентите за отличието "Маркетинг, свързан с кауза", а 6 компании се състезават в категорията за "Най-добра социална политика на малко и средно предприятие". 

В сравнение с миналата година номинациите за наградата "Многообразие на работното място" са 15 или 25 процента повече. Тази специална категория е въведена преди три години от Хартата на многообразието в България, за да отличи корпоративни инициативи за насърчаване на разнообразни екипи, равенство във възможностите и интегрираща професионална среда. 

Създадена през 2020 г., Хартата е съвместен проект на БФБЛ и Център за изследване на демокрацията (ЦИД) за промотиране на проактивни политики за управление на многообразието на работното място и за развитието на толерантно и приобщаващо общество. Инициативите, класирани на първите три места, ще бъдат поканени да споделят своя опит в традиционния уебинар за обмяна на добри практики, насочен към професионалисти и експерти по многообразие, равнопоставеност и приобщаване. Онлайн събитието се провежда в навечерието на европейския Месец на многообразието, който ще се състои във всички страни членки на ЕС през май. Компанията победител получава и допълнителен бонус – покана за официалното откриване на Месеца в края на април в Брюксел.

Кандидатурите в Годишните награди за отговорен бизнес се оценяват от независимо и обективно жури от уважавани експерти от институциите, бизнеса, граждански организации, академичните среди и медиите. Критериите за оценка са конкретна полза за обществото, работа в партньорство с други организации, ангажираност на служителите в осъществяването на проекта, продължителност и последователност на инициативата, новаторство и обществено признание. 

Всички номинирани проекти се състезават и за специалната награда "Еngage" за принос на служителите към отговорен проект на компанията, като носителят се определя от Британското посолство в София. 

Победителите в отделните категории и финалистите, класирани на почетните второ и трето място, ще станат известни на официална церемония по награждаването на 19 март 2024 г.