Назад

Министър Никола Стоянов: Ще бъдем гласът на бизнеса в правителството


Министър Никола Стоянов

Фокус в работата на Министерството на икономиката и индустрията през следващите месеци ще бъдат мерките за подобряване на бизнес средата. "Ще имаме активен диалог и конкретни мерки с бизнеса, анализ на нормативна уредба и промени където това може да се случи без действащо Народно събрание", каза още той. Министърът бе категоричен, че въпреки ограничения времеви хоризонт има области, в които са възможни положителни промени при воля и активна работа на институциите. "Крайната цел е да подобрим представянето на България в международните бизнес класации, а това означава и сигнал към външните инвеститори за по-подредена икономика, с ясни и прозрачни правила", каза още Никола Стоянов.

"Предстои годишната среща на търговските представители (СТИВ), за да се набележат мерки за изпълнение сега и веднага, защото утре ще е късно", каза министър Стоянов по отношение външноикономическата политика. В тази област се предвижда фокус не само върху привличането на нови инвеститори, но и подкрепа на българските предприятия за запазване на позиции на традиционни пазари и навлизане на нови.

Никола Стоянов подчерта, че ще работи активно с Министерството на иновациите и растежа по въпроси свързани с инвестиционния климат и инвестиционната среда. "Всяка криза е и възможност", подчерта той и цитира международно проучване, според което ¼ от европейските компании обмислят релокация на инвестициите си в Азия. "Сега е моментът България да бъде активна и да направим всичко по силите си, за да се позиционираме по-добре като инвестиционна дестинация", каза още икономическият министър.

Още за работата на БТПП със СТИВ  >> https://www.bcci.bg/news/11595