Назад

Селското стопанство и енергетиката - жертви на сушата в Европа


Илюстративна снимка суша

Близо половината страни от ЕС страдат от сушата, която затруднява селското стопанство, производството на енергия и водоснабдяването, потвърди наскоро Съвместният изследователски център (JRC) на Европейската комисия.

Повсеместната и постоянна липса на валежи в съчетание с вълни от жеги засягат повечето европейски страни, където сушата става все по-страшна. По последни данни на Европейската обсерватория за сушата (ЕОС - EDO) през десетте дни преди 20 юли около 45 процента от територията на ЕС е в била в състояние на "тревога" - втората от трите категории за опасна суша. В същото време 15 процента от териториите са преминали в най-тежката категория на "тревога", което означава не само, че земите изсъхват след слаби валежи, но и че растенията и културите също са засегнати.

Прогнозите за сухо време през август и септември засилват безпокойствата за и без това критичната ситуация. Ако те се потвърдят, сушата ще се засили още повече и ще има последствия както за селското стопанство, така и за енергетиката и водоснабдяването, предупреждава ЕОС.

Дефицит на почвена влага и стрес при растенията

Повсеместен стрес при растенията е засегнал италианските низини, голяма част от Франция, централните райони на Германия, Източна Унгария, Португалия и Северна Испания, посочва ЕОС, в момент когато европейците са изправени пред по-високи цени на храните заради войната в Украйна.

Най-жестоката суша в историята на Франция остави цели села без питейна вода, фермерите предупреждават за опасност от недостиг на мляко през зимата, а реколтите се очаква да бъдат с 18,5 на сто по-малки от миналогодишните.

Земеделците в Тоскана, сърцето на италианското винарство и производство на зехтин, се борят с всички сили да спасят каквото могат от тазгодишната реколта. Тежката суша в Италия е причинила спад на добивите с до 45 на сто, съобщи АНСА, като се позовава на асоциацията на селскостопанските производители "Колдирети" (Coldiretti). Производството на царевица и фураж за животински храни е намаляло с 45 на сто, а добивите на ориз и пшеница - с 30 на сто. Добивите на плодове са намалели с 15 процента, а една пета от култивираните миди са умрели поради липсата на вода в делтата на река По. Производството на мляко е намаляло с 20 на сто поради стреса на кравите от екстремните горещини.

Професор Дейвид Хил, бивш вицепрезидент на консултантската организация към британското правителство Нейчъръл Ингланд (Natural England), заяви пред "Скай нюз", че интензивното земеделие е задълбочило сушите, тъй като е намаляла способността на почвите да задържат водата. По думите му, големите ферми са много по-малко устойчиви на промени в околната среда отколкото мозайка от различни видове стопанства.

Засегнато е и производството на енергия

Руската инвазия в Украйна и нарушените газови доставки за Европа засилиха рязкото поскъпване на енергията и накараха страните от ЕС да потърсят местни енергийни източници. Но ниското ниво на реките и покачването на температурите на водата пречат на производството на електричество чрез ВЕЦ в някои региони.

Недостигът на вода намали производството на водноелектрическите централи в Италия, тъй като енергийният потенциал на водните резервоари е наполовина от равнището през миналата година. Нивото на водите във водноелектрическите резервоари се е понижило в девет страни, сред които Сърбия, Черна гора, Норвегия, Румъния и България, по данни на Съвместния изследователски център към Европейската комисия.

В България има достатъчно вода за питейни нужди и напояване, според МОСВ

В България в 52-та комплексни и значими язовира има достатъчно вода, за да се гарантират основните потребности за питейни нужди и напояване, въпреки продължителната суша в някои райони, сочат данните на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщиха за БТА от пресцентъра на ведомството. Сумата от наличните в тях завирени обеми е 4,68 млрд. куб. м, което представлява 71 на сто от сумата на общите им обеми. В същото време загубите в страната по водопреносната мрежа са средно около 60 процента.

В Испания обемите на водните запаси в резервоарите е с 31 процента под десетгодишното средно равнище. В Португалия водноелектрическата енергия, съхранявана във водните резервоари, е наполовина по-малка в сравнение с последните седем години.

Във Франция енергийната компания Е Де Еф (EDF) беше принудена да намали производството на електричество в три атомни централи заради високата температура на водите на реките Рона и Гарона. "Всяка атомна централа е разположена край източник на вода (река или море), за да могат да се охлаждат различните вериги", припомни групата в комюнике от 10 юни. При охлаждането централите ползват вода от реките, след което я връщат обратно, но с 2 градуса по-топла.

Адаптиране на селското стопанство

От няколко години някои селскостопански производители взимат мерки, за да се справят със сушата, като отглеждат насаждения, които не се нуждаят от много вода или като прибягват към други системи за напояване, съобщи радио "Франс енфо". За задържането на влагата в почвата те използват черен брезент и мулч, който пречи на изпаряването. Капковото напояване позволява да се използва дневно по половин литър вода на корен. Когато това не е достатъчно, се използва система на поливане чрез пулверизация. Така могат да се спестят до 70 процента от водата, обяснява производителят на зеленчуци Пиер Бо. А неговият колега Венсан Комо е направил по-радикален избор: отказал се е от царевицата, и вместо нея отглежда киноа. Тази култура не се нуждае от толкова много вода, така че се спестяват 1000 кубични метра на хектар, използват се по-малко пестициди и по-малко работна ръка.

Единствените печеливши от сушата - производителите на сол в Западна Франция

Единствените печеливши от сушата изглежда са производителите на морска сол в западната френска област Геранд, които очакват рекордни реколти, съобщи Ройтерс. Температурите от 40 градуса по Целзий ускоряват изпаряването на морската вода при липса на дъждове.

Солта от Геранд е прочута в цял свят със своето "Цвете на солта" (Fleur de Sel) - тънкия слой кристали, които се образуват на повърхността на солниците - и е смятана за възможно най-фината сол на пазара. В САЩ се продава за над 100 долара за килограм. През последните години средният добив от един кристализационен басейн е бил около 1,3 тона, но сега производството вече достига над 2,5 тона на басейн, уточнява Франсоа Дюран, независим производител на сол в района.

/ЕС/