Назад

Петролът поевтиня на фона на изгледите за увеличаване на износа от Иран


Илюстративна снимка изкопаеми

СИНГАПУР,  09.08.2022 10:02 (БТА)

Цените на петрола се понижиха в азиатската търговия на фона на напредъка в поредните преговори за съживяване на иранското ядрено споразумение от 2015 г., което може да позволи на Техеран да увеличи износа на суров петрол в условията на слабо предлагане на пазара, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, поевтиняха с 27 цента или 0,3 на сто до 96,38 долара за барел, ограничавайки вчерашното поскъпване от 1,8 на сто.

Американският лек суров петрол изгуби 24 цента или също 0,3 на сто до 90,52 долара за барел, след като през предишната сесия цената му скочи с 2 процента.

Изгледите за споразумение между САЩ и Иран по ядрената тема продължават да витаят над пазара, коментират анализатори от "Ей Ен Зед рисърч" (ANZ Research).

Вчера следобед Европейският съюз представи окончателен текст за съживяване на иранското ядрено споразумение в очакване на одобрение от Вашингтон и Техеран. Високопоставен европейски представител посочи, че окончателно решение по споразумението се очаква след "много, много малко седмици".

Анализаторът от "Комънуелт банк" (Commonwealth Bank) Вивек Дхар изтъкна, че за шест месеца Иран може да увеличи износа си на петрол с 1 до 1,5 милиона барела на ден или до 1,5 на сто от световното предлагане. По думите му, съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. е възможно да доведе до рязък спад на цените на петрола.