Брой 101 (2356), 01-06-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Продължава партньорството с НФСГ за подготовка на бъдещи икономисти в полза на стопанския просперитет на страната



БТПП чрез свой представител взе участие в комисията за  квалификационните изпити на дванадесетокласниците в Националната финансово-стопанската гимназия за придобиването на трета квалификационна степен „Икономист“. Квалификационните изпити по теория и практика са част от богатата общообразователна подготовка на специалисти със средно икономическо образование.

По време на изпитната сесия учениците имаха възможност да представят специално направени проекти за стартирането на бизнес начинания в различни сфери на търговския и стопански оборот като: Онлайн магазин за мърчандайз; Център за бизнес консултации; Фирма за продажба на медицинска апаратура, изделия, консумативи и специализирано обзавеждане за медицински практики; Онлайн магазини за спортни стоки; стартирането на бизнес проект за Чайна; стартирането на бизнес, свързан с услуги на езикови школи; компании за продажба на екологични продукти; фирми за екстремни спортове; школи за шофьорски курсове; създаването на ветеринарна клиника; компании за финансов лизинг за автомобили и много др. 

Историята на стопанската гимназия започва през 1913 г. по инициатива и с финансовата подкрепа на Софийската търговско-индустриална камара. Развитието на индустрията и търговията в България налага да се организира професионална подготовка на нужните специалисти. С тази задача се заемат Търговско-индустриалните камари, които финансират професионални курсове и основават професионални училища.

Софийската мъжка търговска гимназия е открита официално на 25 февруари 1913 г. по стар стил (11 март по новия календар) от Иван Грозев - председател на Софийската търговско-индустриална камара (днес БТПП). По-късно училището се разделя на две национални гимназии - Национална финансово-стопанската гимназия и Национална търговско–банкова гимназия.

Отличните отношения и сътрудничество между училището и Палатата  се изразяват и чрез ежегодната програма за провеждане на стажове на учениците от Национална финансово-стопанската гимназия при изготвянето на класацията "Топ 100 - водещи фирми в икономиката на България".

 

 
НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП продължава да набира участници в онлайн обученията в Amazon и еBay
Обученията ще се проведат в периода 7-17 юни 2021г. Още
Нови възможности за сътрудничество с Украйна
Подготвя се двустранен бизнес форум през месец юли 2021г. Още
Продължава партньорството с НФСГ за подготовка на бъдещи икономисти в полза на стопанския просперитет на страната
Националната финансово-стопанската гимназия е основана през 1913 г. по инициатива и с финансовата подкрепа на Софийската търговско-индустриална камара Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Д-р Людмил Иванов, председател на УС на RASTIA: Визия за Националния план за възстановяване и устойчивост в част „Транспортна свързаност“
Интелигентни, безопасни и нисковъглеродни железопътни системи Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Къде са новите предприемачи?
Преглед на динамиката на новорегистрираните компании. Автор: Институт за пазарна икономика Още
Производствените цени растат с 10% през април
Ръст 20% на цените в добивната промишленост; в преработващата промишленост - с 11% Още
БИЗНЕС СРЕДА
Бизнес изследване на НСИ сред нефинансовите предприятия
28% от нефинансовите предприятия са имали намаление в приходите от продажби Още
ФИНАНСИ
Standard & Poor's потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива
Според рейтинговата агенция свиването на икономиката на България до този момент е било относително слабо Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Процедура BG05SFOP001-2.021 „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство"
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Китай се присъединява към инструмента за търсене на търговски марки TMview
TMview вече предоставя информация и достъп до общо над 96,4 млн. търговски марки Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Въпроси и отговори във връзка с насоките за прилагането на правилата относно пластмасовите продукти за еднократна употреба