Брой 101 (2356), 01-06-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Нови възможности за сътрудничество с УкрайнаБТПП бе домакин на среща с Н.Пр. Виталий Москаленко, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България, и Рустам Аждар, съветник по икономически въпроси към Посолството на Украйна в София.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов обсъди с дипломатите редица въпроси, свързани с икономическото сътрудничество между двете страни. Симеонов получи издание на Украинското посолство – сборник със списания, издавани от дипломатическото представителство на Украйна в нашата страна от началото на 20 век.

И двете страни изразиха удовлетворение от степента на развитие на двустранните икономически отношения. През 2019 г. стокообменът възлиза на над 1 млрд.щ.д. Очакванията за 2021 г. също са обнадеждаващи, с оглед на добрите резултати през първите три месеца от годината. Положително влияние върху стокообмена оказват наличието на въздушна линия между Киев и София, както и чартърната линия Бургас - Киев за целите на туризма.

Събеседниците обсъдиха и нивата на туристическия поток между двете страни. 475 хил. украински туристи са посетили България през 2019 г. , а през 2020 г. е открит нов пропускателен пункт между Украйна и Румъния, който улеснява пътуващите със сухопътен транспорт, като спестява 200 км.

Посланик Москаленко информира, че в продължение на осъщественото в края на 2020 г. посещение на българския външен министър Захариева в Украйна се очаква изпълнение на начертаната програма, която включва посещения на представители на украинската държава в България, както и размяна на двустранни бизнес инициативи.

В тази връзка Симеонов сподели, че напредва организацията на двустранен бизнес форум, подготвян с ТПП на Украйна и със съдействието на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Киев и Посолството на Украйна в София. Събитието ще се проведе в началото на месец юли т.г. в дигитална среда. При интерес за участие българските компании могат да се регистрират тук.

При интерес за участие в събития, свързани с възможности за правене на бизнес с украински партньори, можете да се свържете с: БТПП, Дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“, тел: 02 8117 489, е-mail: interdpt@bcci.bg.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП продължава да набира участници в онлайн обученията в Amazon и еBay
Обученията ще се проведат в периода 7-17 юни 2021г. Още
Нови възможности за сътрудничество с Украйна
Подготвя се двустранен бизнес форум през месец юли 2021г. Още
Продължава партньорството с НФСГ за подготовка на бъдещи икономисти в полза на стопанския просперитет на страната
Националната финансово-стопанската гимназия е основана през 1913 г. по инициатива и с финансовата подкрепа на Софийската търговско-индустриална камара Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Д-р Людмил Иванов, председател на УС на RASTIA: Визия за Националния план за възстановяване и устойчивост в част „Транспортна свързаност“
Интелигентни, безопасни и нисковъглеродни железопътни системи Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Къде са новите предприемачи?
Преглед на динамиката на новорегистрираните компании. Автор: Институт за пазарна икономика Още
Производствените цени растат с 10% през април
Ръст 20% на цените в добивната промишленост; в преработващата промишленост - с 11% Още
БИЗНЕС СРЕДА
Бизнес изследване на НСИ сред нефинансовите предприятия
28% от нефинансовите предприятия са имали намаление в приходите от продажби Още
ФИНАНСИ
Standard & Poor's потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива
Според рейтинговата агенция свиването на икономиката на България до този момент е било относително слабо Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Процедура BG05SFOP001-2.021 „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство"
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Китай се присъединява към инструмента за търсене на търговски марки TMview
TMview вече предоставя информация и достъп до общо над 96,4 млн. търговски марки Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Въпроси и отговори във връзка с насоките за прилагането на правилата относно пластмасовите продукти за еднократна употреба