Брой 70 (1828), 10-04-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

MD Elektronik започна строителството на първия си завод в България

  

Германската компания за информационни кабели и електронни компоненти MD Elektronik направи символична „първа копка” на първия си завод в България, който ще бъде построен от българската строително-инвестиционна компания “Хоризонт-Иванов”.

На официалната церемония бяха заместник-министър председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, кметът на Община Враца Калин Каменов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, главните изпълнителни директори на MD Elektronik  Роберт Хофман и Ото Жижка, представители на фирмата-изпълнител „Хоризонт-Иванов“ Борислав Иванов и Светослав Богалински,  областният управител на Област Враца Малина Николова, председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, съветникът по икономическите въпроси на Германското посолство Хубертус Клинк, общински съветници и много гости от света на политиката и бизнеса.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов, разговаря с главния изпълнителен директор на МD Elektronik Роберт Хофман, който увери, че производствените машини ще бъдат най-модерните, такива каквито са в Западна Европа и че заводът ще отговаря на последните изисквания в сектора на автомобилната промишленост. Цветан Симеонов декларира, че БТПП е готова да подкрепи всички техни усилия - както с регионалната, така и с националната си структура, за по-бързо изграждане и пускане в действие на завода.

„Нашата инвестиция в България е дългосрочна. Ние избрахме България като локация за бъдещето ни развитие заради високото ниво на образование, централното местоположение на страната, добрата инфраструктура и логистични условия”, каза Ото Жижка, член на борда на директорите на MD Elektronik по време на церемонията. Също така допълни: „В следващите месеци компанията планира да се построи завод с площ от 10 000 квадратни метра, в който ще се произвеждат кабели и електронни компоненти за множество производители на автомобили. Освен в България компанията има заводи в Чехия, Китай и Мексико.“

До 2020 се очаква заводът на MD Elektronik да бъде напълно завършен. Производството обаче ще стартира следващата година с първите 300 работни места.

Вицепремиерът Марияна Николова коментира, че по отношение на Северозападна България „целенасочено се работи за обновяване и създаване на инфраструктура, която да осигури така необходимата свързаност“. Решението на германската компания MD Elektronik да изгради свой завод у нас е пореден сигнал, че притежаваме атрактивни условия и конкурентна среда за инвестиции. Убедена съм, че MD Elektronik тепърва ще получава доказателства за правотата на своето стратегическо решение след Чехия, Китай и Мексико, да отвори фабрика и тук“, подчерта Николова.

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, допълни: „Тази инвестиция изпълнява това, което до голяма степен Министерството на икономиката, правителството на България има като приоритети: повече инвестиции, инвестиции в Северозападна България, високотехнологично производство и инвеститор с визия, който е готов не само да инвестира във високотехнологичното производство, а и да подобрява социалната среда, да е фокусиран върху хората и развитието на региона.“

Към гостите адресира поздравленията си и Калин Каменов, кмет на община Враца, който връчи разрешението за строеж на Роберт  Хофман и обяви, че с това Враца е вече на картата на световната автомобилна индустрия.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Европейският комитет на регионите и ЕВРОПАЛАТИ обединяват усилията си за осигуряване на работни места и растеж в целия ЕС
MD Elektronik започна строителството на първия си завод в България
За производство на информационни кабели и електронни компоненти Още
Ново партньорство на БТПП в подкрепа на родители и работодатели
Идея за създаване на корпоративна занималня - на работното място при по-големите работодатели в София Още
БТПП участва в Европейски форум на предприемачите в Букурещ
В рамките на Румънското председателство на Съвета на ЕС Още
Покана за Шестото издание на "Конкурса за Иновации"
За най-добър иновативен проект и за най-успешно иновативно предприятие Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Втора среща на заинтересовани страни по проект “Опазване и насърчаване на културното и природно наследство чрез зелени пътища”
По програма ИНТЕРРЕГ Европа Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенцията по заетостта насърчава трудовата мобилност и през 2019 г.
250 безработни ще могат да се възползват от мерките през настоящата година Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Български компании могат да кандидатстват за ливански инфраструктурни проекти за над 7 млрд. щ.д.
За реализиране на транспортни обекти, енергийна и телекомуникационна инфраструктура Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Предстои износ на продукция на български винопроизводител след успешно представяне в тръжна процедура в Канада
СТИВ - Отава, Канада Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция, май-юни 2019
Разходите по настаняването на одобрените за участие български фирми се поемат от Министерството на икономиката на Турция Още