Брой 34 (1546), 16-02-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Българо-саудитски бизнес форум се проведе в БТПП

Българската търговско-промишлена палата бе домакин на Българо–саудитски бизнес форум, организиран съвместно със Съвета на саудитските палати и с подкрепата на Посолството на Кралство Саудитска Арабия в София.

При откриването на събитието Цветан Симеонов, председател на БТПП, отбеляза, че форумът е продължение на неговата визита в Рияд като член на делегацията, придружавала министър-председателя на Република България  Бойко Борисов в Кралство Саудитска Арабия в края на ноевмри 2017г. Симеонов благодари на саудитската делегация, че толкова бързо е откликнала на поканата и е решила на място да проучи възможностите за инвестиции и съвместен бизнес с български компании.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев сподели, че настоящето посещение е силен знак за желанието за развитие на двустраниите отношения. Той информира, че се очаква откриването на Посолство на България в Рияд, както и Служба по търговско-икономическите въпроси.

Ръководителят на саудитската бизнес делегация – Мунеер Бин Саад, заместник-председател на Съвета на саудитските палати, сподели, че съществува голям потенциал за развитие на двустранните отношения. Той представи и основни акценти от програмта за развитие на Саудитска Арабия „Визия 2030“ .

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, представи инвестиционните възможности в България и основните предимства на българската икономика. Презентацията може да откриете ТУК.

Проведени бяха и двустранни срещи по интереси между българските и саудитските фирми, представляващи секторите: здравеопазване, застраховане, адвокатски услуги, строителство, търговия с храни и напитки, образователни услуги и туризъм. Интерес бе проявен към вноса на млечни продукти от България.

След официалната част се проведе среща между председателя на Палатата и ръководителя на саудитската делегация. Г-н Бин Саад каза, че има интерес за бъдещо сътрудничество с български компании в областта на възобновяемите енергийни източници и по-специално оборудване за слънчева, вятърна и водна енергия. В Кралството предстои приемането на изисквания в законодателство за използване на повече възобновяемите енергийни източници за битови и други нужди.

Симеонов запозна госта с актуалната ситуация в енергетиката в България и изискванията в българското законодателство при използването на зелена енергия. Обсъдени бяха и други сектори от взаимен интерес  - селско стопанство, СПА туризъм и строителство.

Саудитската делегация проведе срещи в Министерство на икономиката и посети индустриална зона „Божурище“.

Близо 500 представители на бизнеса, които не успяха да присъстват на форума, следиха 360-градусовото онлайн излъчване на живо във Фейсбук.

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Българо-саудитски бизнес форум се проведе в БТПП
Възобновяеми енергийни източници, селско стопанство, СПА туризъм и строителство – ключови сектори за сътрудничество Още
Проучване на БТПП относно Регламент за защита на личните данни (GDPR)
Регламентът засяга дейността на всички фирми и прилагането му става задължително от 25 май т.г. Още
Възползвайте се от данъчните консултации на БТПП
Безплатно за членове на Палатата и за фирми, дали й мандат Още
БТПП е домакин на изложение за чай FesTEAval
16, 17 и 18 февруари, изложбената зала ЦУМ - София Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Методика за подбор и оценка на работодатели за ползване на насърчителни мерки за заетост и обучение по Закона за насърчаване на заетостта
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА
Като председател на Съвета на ЕС България ще подпомага развитието на Южния газов коридор
Четвърта министерска среща на Консултативния съвет за изграждане на проекта Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейска комисия: Социалните медии да положат повече усилия за защита на потребителите
Промените, въведени от някои дружества, са недостатъчни Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Външната търговия на Виетнам през 2017 година
Автор: СТИВ-Хошимин Още