Брой 34 (1546), 16-02-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА

Като председател на Съвета на ЕС България ще подпомага развитието на Южния газов коридор


Според комисар Шефчович напредъкът по интерконектора Гърция-България е видим благодарение на усилията на българското правителство

"Като председател на Съвета на Европейския съюз България ще подпомага активно развитието на Южния газов коридор, като проект, който гарантира енергийната сигурност в Европа. Ключови приоритети за страната ни по време на председателството са диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и гарантиране сигурността на енергийните доставки. В унисон със заложените приоритети, реализацията на Южния газов коридор ще укрепи енергийната сигурност в Европа в дългосрочен план, чрез него европейските потребители ще могат да получават газ от Каспийския регион, Източното Средиземноморие и от по-далечни дестинации, чрез терминалите за втечнен природен газ." Това каза министър Теменужка Петкова по време на четвъртата министерска среща на Консултативния съвет за изграждане на проекта. По думите й Азербайджан продължава да е основен източник на енергийни ресурси и двигател за успешната реализация на Южния газов коридор.

Чрез проектите за развитие на газовата инфраструктура с Гърция и Турция, България е неразделна част от Южния газов коридор – интерконекторите Гърция-България и Турция-България чрез българската национална газопреносна система и връзките с Румъния и Сърбия ще осигурят достъпа до Южния газов коридор и на другите страни от региона на Югоизточна и Централна Европа. Пред колегите си от Азербайджан, Албания, България, Грузия, Гърция, Италия, Турция, Хърватия, Черна гора, Великобритания, САЩ и Европейския съюз министър Петкова подчерта, че дейностите по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България са в напреднала фаза. При изпълнение на дейностите, съгласно заложения график, планираме строителството да започне в средата на тази година и да приключи през 2020 г., подчерта тя.

"Признаваме постигнатия напредък по строителството на газовия интерконектор Гърция-България, чийто прогрес днес е видим благодарение на усилията и правителствената подкрепа на нашите партньори от двете страни. Това е проектът  в най-напредналата фаза на развитие, който е неразделна част от  Южния газов коридор, осигуряващ диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на газ в Югоизточна Европа", заяви зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. Той изрази специална благодарност към министъра на енергетиката Теменужка Петкова за последователните и фокусирани стъпки, свързани с реализацията му.

Участниците в четвъртата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор подчертаха значението на проекта за устойчивото развитие на европейския Енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на изменението на климата за постигане на преход към нисковъглеродна, сигурна и конкурентоспособна икономика. Приветствана бе инициативата на България и Турция за създаване на възможност за двупосочни доставки на природен газ между двете газопреносни системи. Страните се обединиха около стратегическото значение на продължаването на изграждането на интерконектора между Гърция и България.

НОВИНИ ОТ БТПП
Българо-саудитски бизнес форум се проведе в БТПП
Възобновяеми енергийни източници, селско стопанство, СПА туризъм и строителство – ключови сектори за сътрудничество Още
Проучване на БТПП относно Регламент за защита на личните данни (GDPR)
Регламентът засяга дейността на всички фирми и прилагането му става задължително от 25 май т.г. Още
Възползвайте се от данъчните консултации на БТПП
Безплатно за членове на Палатата и за фирми, дали й мандат Още
БТПП е домакин на изложение за чай FesTEAval
16, 17 и 18 февруари, изложбената зала ЦУМ - София Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Методика за подбор и оценка на работодатели за ползване на насърчителни мерки за заетост и обучение по Закона за насърчаване на заетостта
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА
Като председател на Съвета на ЕС България ще подпомага развитието на Южния газов коридор
Четвърта министерска среща на Консултативния съвет за изграждане на проекта Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейска комисия: Социалните медии да положат повече усилия за защита на потребителите
Промените, въведени от някои дружества, са недостатъчни Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Външната търговия на Виетнам през 2017 година
Автор: СТИВ-Хошимин Още