Брой 34 (1546), 16-02-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ

Външната търговия на Виетнам през 2017 година


Според данни на Министерството на промишлеността и търговията на Виетнам, външнотърговското салдо на страната в края на 2017 година е положително и е постигнато увеличаване на търговския излишък.

Оповестените данни за обема на износа и вноса на страната, както и за търговския излишък през 2017 година, са за общ външнотърговски оборот от 425,1 милиарда щатски долара и положително търговско салдо от 2,91 милиарда щатски долара, което, в сравнение с края на 2016 година, се е увеличило с 410 милиона щатски долара.

Според официалната статистика на управление „Митници“ на Виетнам, износът на Виетнам през 2017 година е достигнал 214,0 милиарда щатски долара, което представлява 21% ръст в сравнение с 2016 година.

Общият обем на вноса на Виетнам през 2017 година се е увеличил с 21,2% спрямо 2016 година и е достигнал 211,1 милиарда щатски долара, което допринесло за рекордния търговски излишък от 2,91 милиарда щатски долара.

Постигнатите високи добри резултати във външната търговия на Виетнам са в резултат от предприетите от правителството на страната през последните няколко години търговски инициативи, които допринесоха за надминаване на поставените цели за обем на вноса и износа и за постигане на търговски излишък.

По данни на Министерството на планирането и инвестициите, делът на чуждите инвеститори в общия външнотърговски стокооборот на Виетнам е 65,52% или 278,56 милиарда щатски долара.

Суровият петрол, който през дълъг период от време беше водещ продукт в износа на Виетнам,  отсъства от списъка на десетте най-много изнасяни стоки през 2017 година.

Мобилните телефони и резервните части за тях са на първо място в този списък с общ износ на стойност 45,27 милиарда щатски долара, следвани от текстил и облекло за 26,04 милиарда щатски долара, компютри и компоненти за тях - 25,94 милиарда щатски долара, обувки - 14,65 милиарда щатски долара.

Виетнам постоянно разширява външните си пазари и през 2017 година е изнесъл стоки за повече от 200 дестинации по целия свят.

Тридесет от основните пазари на Виетнам правят поотделно годишен оборот на внос от Виетнам за повече от 1 милиард щатски долара.

За увеличаването на външнотърговския стокооборот на Виетнам, до голяма степен допринесоха подписаните напоследък с много страни споразумения за свободна търговия.

Например, износът за страните от АСЕАН нарасна с 24,3% на годишна база до 21,7 милиарда щатски долара, а износът за Китай се увеличи с 60.6% до 35,3 милиарда щатски долара.

Изготвил:
Олег Маринов
Ръководител на СТИВ-Хошимин

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Българо-саудитски бизнес форум се проведе в БТПП
Възобновяеми енергийни източници, селско стопанство, СПА туризъм и строителство – ключови сектори за сътрудничество Още
Проучване на БТПП относно Регламент за защита на личните данни (GDPR)
Регламентът засяга дейността на всички фирми и прилагането му става задължително от 25 май т.г. Още
Възползвайте се от данъчните консултации на БТПП
Безплатно за членове на Палатата и за фирми, дали й мандат Още
БТПП е домакин на изложение за чай FesTEAval
16, 17 и 18 февруари, изложбената зала ЦУМ - София Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Методика за подбор и оценка на работодатели за ползване на насърчителни мерки за заетост и обучение по Закона за насърчаване на заетостта
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА
Като председател на Съвета на ЕС България ще подпомага развитието на Южния газов коридор
Четвърта министерска среща на Консултативния съвет за изграждане на проекта Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейска комисия: Социалните медии да положат повече усилия за защита на потребителите
Промените, въведени от някои дружества, са недостатъчни Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Външната търговия на Виетнам през 2017 година
Автор: СТИВ-Хошимин Още