Брой 185 (945), 25-09-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Тържествено честване в Разград на 120 години от създаването на търговско-промишлените палати в България

В Интерактивния музей „Абритус” в Разград бяха отбелязани тържествено две важни събития – 120 години от създаването на търговско-промишлени палати в България и 25 години от учредяването на Регионалната търговско-промишлена и земеделска камара - Разград.

Специални гости на събитието бяха председателят на БТПП Цветан Симеонов, областният управител Галина Георгиева, кметът Денчо Бояджиев, председателят на Общински съвет-Разград Милена Цанева, представители на държавни институции, синдикати и фирми от региона.

Областният управител Галина Георгиева приветства юбилея на търговските палати в България и отбеляза: „Безспорно  ролята Ви е от основно значение за подобряване на бизнес климата в България - факт, който е и изключително важен за развитието и разцвета на районите в страната.” Тя подчерта, че честването на годишнините е повод да се отбележи ролята на тези институции като добър партньор, който многократно през годините е доказвал и продължава да демонстрира стабилност, коректност и устойчивост.

Председателят на БТПП  Цветан Симеонов изказа благодарност към бизнесмените и предприемачите от Лудогорието и подчерта, че на тяхното усърдие и безсънни нощи се дължи всеки успех на страната. Той обяви данни за позициите на разградските фирми в наскоро представената класация на БТПП „Топ 100 – фирми, водещи в икономиката на България”.

Председателят на РТПЗК–Разград Симеон Захариев отчете дейността на местната структура от нейното създаване през 1990 г.  до днес. През 1996 г. камарата регистрира собствена фирма „Регпал” ЕООД, чрез която извършва оценки на предприятия и части от тях, недвижимо и движимо имущество, земеделски земи, внедряват се стандарти за управление на качеството, разработват се проекти, организират се информационни дни и обучения. От 2002 г. към камарата работи и Служба по трудова медицина. Активно се обменя опит с търговско-промишлените палати в Гърция, Сърбия, Румъния, Турция, Албания, Словения, Италия, Русия, Франция, САЩ, Китай, Германия и Северна Ирландия.

Поздравления бяха поднесени и от представителите на регионални търговски палати/камари. Събитието приключи с разглеждане на новия Интерактивен музей „Абритус”.

НОВИНИ ОТ БТПП
Тържествено честване в Разград на 120 години от създаването на търговско-промишлените палати в България
Както и 25 години от учредяването на Регионалната търговско-промишлена и земеделска камара - Разград Още
Проведено бе заседание на Националния икономически съвет
Обсъдено бе въвеждане на механизъм, който да регламентира доброволното уреждане на отношенията между длъжник и кредитор преди стартиране на производство по несъстоятелност Още
Представяне на стандартите GS1 по време на Международния технически панаир – Пловдив
30 септември от 10:00 до 12:30 часа, палатa 6 на Пловдивския панаир Още
Нови членове на Палатата
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за държавните помощи
Усъвършенства и прецизира националното законодателство по отношение на процедурите и практиките, наложени от изискванията на европейските регламенти Още
МИТНИЦИ И МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Забрана за преминаване на хърватски камиони през Сърбия
Както и за внос и транзитното преминаване през Сърбия на стоки с произход Хърватия, независимо от собственика, дистрибутора или превозвача Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес делегация и Българо-йордански бизнес форум
30 октомври – 4 ноември 2015 г., гр. Аман, Кралство Йордания Още