Брой 185 (945), 25-09-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

МИТНИЦИ И МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ

Забрана за преминаване на хърватски камиони през Сърбия


Министерство на външните работи на Република България информира, че по данни от Посолството на Република България в Белград, на ГКПП "Батровци - Баяково" е преустановено  преминаването на пътнически и товарни автомобили.

В сила е и забрана за внос и транзитното преминаване на каквито и да било стоки с произход Хърватия, независимо от собственика, дистрибутора или превозвача. Забранено е влизането и на товарни автомобили с хърватска регистрация. Ограниченията важат за всички сръбски ГКПП, включително границата с България.

От днес и Хърватия е въвела забрана на влизането на нейна територия на автомобили със сръбска регистрация и на пътуващи граждани със сръбски паспорти.

Възможно е забавено преминаване на товарните автомобили и на граничните пунктове на границата на Сърбия с България поради засилените митнически проверки от сръбските власти за произхода на превозваната стока.

Високопоставени представители на ЕС са направили изявления за необходимостта от спешно възстановяване на движението по Коридор 10.

Всички ГКПП, намиращи се на границата между Сърбия и Унгария, функционират нормално. Не са регистрирани сериозни забавяния при обработването на транзитния поток.

Посолството препоръчва на българските граждани да използват алтернативни пътища, заобикалящи границата между Сърбия и Хърватия.

Българските граждани могат да се информират за актуалното състояние на пътищата и ГКПП на интернет страницата на Автомобилния съюз на Сърбия: http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=511&Itemid=210

При необходимост, българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация към Посолството на Република България в Република Сърбия:
Адрес: Бирчанинова 26, 11 000 Београд
Телефон: 00381 11 3613 980; 00381 11 3613 990
Работно време: 8.30 - 16.30 ч., понеделник - петък
E-mail: Embassy.Belgrade@mfa.bg

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Тържествено честване в Разград на 120 години от създаването на търговско-промишлените палати в България
Както и 25 години от учредяването на Регионалната търговско-промишлена и земеделска камара - Разград Още
Проведено бе заседание на Националния икономически съвет
Обсъдено бе въвеждане на механизъм, който да регламентира доброволното уреждане на отношенията между длъжник и кредитор преди стартиране на производство по несъстоятелност Още
Представяне на стандартите GS1 по време на Международния технически панаир – Пловдив
30 септември от 10:00 до 12:30 часа, палатa 6 на Пловдивския панаир Още
Нови членове на Палатата
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за държавните помощи
Усъвършенства и прецизира националното законодателство по отношение на процедурите и практиките, наложени от изискванията на европейските регламенти Още
МИТНИЦИ И МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Забрана за преминаване на хърватски камиони през Сърбия
Както и за внос и транзитното преминаване през Сърбия на стоки с произход Хърватия, независимо от собственика, дистрибутора или превозвача Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес делегация и Българо-йордански бизнес форум
30 октомври – 4 ноември 2015 г., гр. Аман, Кралство Йордания Още