Брой 187 (2193), 30-09-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Среща с посланика на Република Чили Н.Пр. Хорхе Тагле


Посланикът на Република Чили Н.Пр. Хорхе Тагле, акредитиран за България, със седалище в Румъния, посети Българската търговско-промишлена палата по време на първото си посещение в нашата страна. Председателят на БТПП Цветан Симеонов разговаря с него и с Андрес Бараона, отговорен секретар в Консулството на Република Чили в София. Дискусията бе прагматична и насочена към конкретни стъпки за свързване на фирми от двете страни. Посланик Тагле информира, че има интерес от чилийски фирми да установят контакт с български компании, внасящи и преработващи риба и морски продукти, тъй като този сектор е изключително добре развит в южноамериканската страна. Дипломатът посочи, че Чили изнася традиционно метала мед /45% от общия износ/, развива успешно строителството, селското стопанство, винопроизводството и туристическата индустрия, но тази година, поради световната епидемиологична обстановка броят на туристите в страната е много малък.

Посланикът припомни, че от 2005 г. търговията между ЕС и Чили се базира на Споразумението за асоцииране, а от 2017 г. е активна процедура за осъвременяването му. В процес на договаряне е и Споразумение за преференциална търговия ЕС - Чили.

Двустранният стокообмен между Чили и България през 2019 г. възлиза на 52.8 млн. щ.д., по данни на митническата статистика, но обемът му през 2020 г. намалява. Цветан Симеонов подчерта, че дистанцията между двете страни е фактор в двустранната търговия, но БТПП ще подкрепи заинтересованите компании от България и Чили, които търсят партньори и предлагат сътрудничество. Председателят на Палатата информира дипломатите относно възможностите на търговския регистър на БТПП, дигитализираните услуги за фирмите, както и търговския арбитраж.

Симеонов представи и конкретни запитвания на български фирми, насочили вниманието си към Южна Америка. При интерес за намиране на партньори в Чили, можете да се свържете с: БТПП, Дирекция Международно сътрудничество и международни организации, тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg

Участниците в срещата обсъдиха форми на бъдещо сътрудничество. Очаквайте допълнителна информация за съвместни събития и инициативи.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с посланика на Република Чили Н.Пр. Хорхе Тагле
Чилийски фирми търсят контакти с български вносители и преработватели на риба и морски продукти Още
Покана за виртуална бизнес среща България - Молдова
7 октомври 2020 г. от 11 часа Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Работодателите могат да кандидатстват за детски кътове във фирми
Схемата се финансира с 15 млн. лв. от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" Още
Министър Росен Желязков: Подготвяме ИТ проекти за 1,2 млрд. евро по Европейския механизъм за възстановяване
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: През септември общият показател на бизнес климата се повишава
Подобрени оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Промени в ЗДБОО, ЗБНЗОК и ЗАДС
Обнародвани в Държавен вестник бр. 84 от 29.09.2020 г. Още
МИТНИЦИ И МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
EORI (ЕОРИ) номерът вече е задължителен при подаването на заявления за намеса на митническите органи съгласно Регламент 608/2013
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Програма „Хоризонт Европа“ ще стартира през януари 2021 г.
Международното сътрудничество в науката и иновациите е важно за справяне с глобалните обществени предизвикателства Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network