Брой 187 (2193), 30-09-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Покана за виртуална бизнес среща България - МолдоваБългарската търговско-промишлена палата и Търговско-промишлената палата на Република Молдова организират онлайн събитие за насърчаване икономическото сътрудничество между България и Молдова в период на трудности и предизвикателства в световен мащаб. Събитието ще се проведе в електронна среда на 7 октомври 2020 г. от 11.00 ч. Ще бъде представена актуална информация за икономическите отношения между двете страни, както и ще се очертаят секторите с потенциал във взаимната търговия и инвестиции.

Фирмите от Молдова предлагат храни, напитки, транспортни услуги, експертиза в областта на транспорта, контролни и измервателни системи, енергетика, строителство, лека промишленост – облекла и обувки,  и др. и имат интерес към продукти от България от: химическа промишленост, фармацевтична промишленост, производство на стъклени изделия, строителство, хранително-вкусова промишленост, машиностроене и др.

Република Молдова е традиционен външноикономически партньор на страната ни. Тя върви по стъпките на Република България към интегриране в ЕС. Стокообменът между двете страни през 2019 г. се увеличава с 6,7% спрямо предходната година и възлиза на 136,8 млн.щ.д. Обемите за първата половина на 2020 г. са малки поради пандемията.

Онлайн събитието е подходящо за: български фирми и предприемачи, които желаят да проучат молдовския пазар, да разширят контактите си с местни институции и компании, да намерят бъдещи партньори. Работен език : руски.

При интерес за участие можете да се регистрирате тук  до 05.10.2020. Потвърдилите участници ще получат линк за свързване в Google meet и инструкции за ползване. За допълнителна информация: БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg

ПРОГРАМА

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с посланика на Република Чили Н.Пр. Хорхе Тагле
Чилийски фирми търсят контакти с български вносители и преработватели на риба и морски продукти Още
Покана за виртуална бизнес среща България - Молдова
7 октомври 2020 г. от 11 часа Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Работодателите могат да кандидатстват за детски кътове във фирми
Схемата се финансира с 15 млн. лв. от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" Още
Министър Росен Желязков: Подготвяме ИТ проекти за 1,2 млрд. евро по Европейския механизъм за възстановяване
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: През септември общият показател на бизнес климата се повишава
Подобрени оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Промени в ЗДБОО, ЗБНЗОК и ЗАДС
Обнародвани в Държавен вестник бр. 84 от 29.09.2020 г. Още
МИТНИЦИ И МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
EORI (ЕОРИ) номерът вече е задължителен при подаването на заявления за намеса на митническите органи съгласно Регламент 608/2013
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Програма „Хоризонт Европа“ ще стартира през януари 2021 г.
Международното сътрудничество в науката и иновациите е важно за справяне с глобалните обществени предизвикателства Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network