Брой 101 (1613), 31-05-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

На семинар в БТПП представиха модели за насърчаване на инвестициите в енергийна ефективност


В БТПП се проведе семинар на тема: “Насърчаване на инвестициите в енергийна ефективност в сектора   на услугите”. Събитието се организира съвместно с Лабораторията за възобновяеми и устойчиви енергийни системи на Техническия университет на остров Крит, Гърция в рамките на инициативата H2020 Trust EPC South Europe, с подкрепата на Асоциацията на Балканските палати и Съюза на гръцките търговски камари.

Николай Минков, изпълнителен директор на Средногорие Мед Индустриален клъстeр, откри събитието. Той подчерта, че остров Крит в момента е европейски център в областта на енергийната ефективност и съществуват много добри възможности за сътрудничество с български компании в областта на енергийната ефективност. Представена бе и дейността на Средногорие Мед Индустриален клъстер, формиращ 7% от БВП на страната, 15% от експорта и 20% индустриално енергийно потребление. В България съществува огромен потенциал за развитие на енергийния сектор, подчерта Минков и изрази надежда партньорството по този инициатива да прерасне в изпълнение на реални проекти.

Приветствие към участниците отправи и Джордж Асонитис, съветник по европейските въпроси към Съюза на гръцките търговски камари. Той подчерта, че София е динамичен партньор и от гръцка страна има желание за развитие на партньорството.

Ставрола Турнаки, старши експерт - управление на европейските проекти, Лаборатория за възобновяеми и устойчиви енергийни системи, Технически университет на Крит, направи презентация на тема “Въведение - Потенциал за енергийна ефективност в третичния сектор”.

Семинарът продължи с презентации на проф.  Теохарис Цуцос, Лаборатория за възобновяеми и устойчиви енергийни системи към Технически университет на остров Крит. Презентациите бяха на тема “Разбиране на модела и процеса на договаряне на енергийната ефективност (EPC)” и “Инструменти за сравнителен анализ и оценка на TRUST EPC South за инвестиции в енергийна ефективност”

Мария Ариблия, научен сътрудник, Лаборатория за възобновяеми и устойчиви енергийни системи, Технически университет на остров Крит, представи казуси от южноевропейския третичен сектор.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Българските работодатели представиха доклада си по време на 107-та сесия на Международната конференция на труда
На семинар в БТПП представиха модели за насърчаване на инвестициите в енергийна ефективност
Участие на лектори от Техническия университет на остров Крит Още
ТРУДОВИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ
Международна конференция на тема “Общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване - регламент, ефекти и проблеми“
Организирана от Висшето училище по застраховане и финанси Още
Здравните досиета вече са достъпни с ПИК на НАП
Здравноосигурените могат да разглеждат своето пациентско досие Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Набиране на проектни предложения по приоритет „Иновации за зелена индустрия“ на програма Бизнес развитие, иновации и МСП
Кандидатстване до 11 октомври 2018, 13:00 българско време Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Регламенти, касаещи вноса на хранителни продукти в Канада
Автоматизирана система позволява предварително съгласуване и получаване на информация за вноса на конкретна стокова позиция Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент прие по-стриктни правила срещу дъмпинга
Държавите на ЕС ще бъдат по-добре защитени срещу несправедливи търговски практики Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покана за българско бизнес участие в икономическа мисия в Индия “Circular Economy Mission to India”
Организирана от ЕК със съдействието на “EUROCHAMBERS”, 4-7 септември 2018 г., Делхи, Индия Още