Брой 193 (1205), 07-10-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Анкетно проучване на БТПП: Корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса и инвестициите у нас


Заработи разделът към сайта на БТПП: "Сигнали за корупция - твоят сигнал има значение". Това е в отговор на желанието на 90% от участниците в анкетата на Палатата  "Корупцията - пречка пред бизнеса".

Сигнали могат да подават  Търговски дружества (ТД) или Юридически лица (ЮЛ) с нестопанска цел  ТУК.

 

БТПП проведе анкетно допитване, за да проучи мнението на своите членовете за един от сериозните икономическите и обществени проблеми у нас – корупцията. Проучването е осъществено по електронен път, в периода 20-27 септември 2016 година. 

Резултатите от анкетата показват, че корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса и инвестициите у нас. Това е мнението на преобладаващата част от анкетираните – 78%. Една пета от анкетираните отговарят, че корупцията не е голям проблем за бизнеса, а според 2% нивото на корупция е ниско и не затруднява фирмите.

Конкретно на въпроса дали им е оказван натиск за подкуп при извършване на услуга от държавна или общинска структура през последните години – 48% отговарят отрицателно, 46% съобщават, че е имало натиск върху тях, а останалите 6% не желаят да отговорят.

Според 96% от фирмите най-много корупцията у нас има в държавната и общинската администрация, като само 4% считат, че е най-голяма корупцията в неправителствения сектор. По-конкретно – обществените поръчки и съдебната система са двете области, при които преобладаващата част от членовете на БТПП дават оценката си, че там нивото на корупция е най-високо.

Политическите назначения в администрацията, непълнотата на законодателството и възможностите за субективна преценка са основни фактори, които провокират развитието на корупционни практики, според анкетираните.

Резултатите от допитването показват три водещите начини за ограничаване на корупционните практики: въвеждане на електронно правителство (в т.ч. прозрачност на работата на администрацията); реформа в съдебната система и утвърждаване на нейната независимост; по-добър контрол от институциите, борещи се с корупцията.

Въвеждане на мълчаливото съгласие, ефикасност на съдебните производства, завършващи с осъдени лица, много високи парични глоби, проучване на практиките от Румъния за справяне с корупцията, са част от конкретните предложения, които членовете на БТПП предлагат за противодействие на корупцията.

В допитването представителите на бизнеса предлагат задължително да се разглеждат анонимни сигнали за чиновници, които бавят работата по дадени казуси, както и да има високи глоби за това.

Остава ясна и позицията на мениджърите на фирмите, че много трудно ще се справим с корупцията, защото са необходими дълбоки промени на всички нива, а все още като общество сме повлияни от наследените стереотипи при предишни управления. Като цяло, проличава и демотивацията на членовете на БТПП да участват в анкетата, защото са загубили доверието си за промени.

С резултатите от анкетата на БТПП можете  да се запознаете ТУК.

НОВИНИ ОТ БТПП
Анкетно проучване на БТПП: Корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса и инвестициите у нас
Подаване на сигнали за корупция чрез сайта на БТПП Още
Новоназначеният посланик на Унгария в София се срещна с председателя на Палатата
Учредява се Смесена междуправителствена комисия, по решение на парламентите на България и Унгария Още
ЕЕN към БТПП подпомага фирмите при закрила на интелектуалната собственост и авторските права на разработките
Процедури, свързани с лицензирането на права върху изобретения, марки, ноу-хау и др. Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Информационен ден в Казанлък, посветен на процедура „Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия“
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Ръст на промишленото производство през август с 2.6%
Дължи се основно на преработващата промишленост Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК прие секторен анализ на конкурентната среда на застрахователния пазар в Република България
Отправя препоръки за подобряване на конкурентната среда и повишаване прозрачността при осъществяване на застрахователната дейност Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Консултанската компания „ТАБ Нео-мениджмънт” организира обучение на тема:„Reinventing organizations”