Брой 193 (1205), 07-10-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Новоназначеният посланик на Унгария в София се срещна с председателя на Палатата

Председателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна с новоназначения посланик на Унгария в София Н. Пр. г-жа Текла Харангозо. В разговора участва и Тамаш Будаи, търговско аташе в Посолството.

Гостите бяха запознати със 121-годишната история на БТПП в услуга на бизнеса и различните дейности на Палатата, както и участието й във всички международни организации, отворени към неправителствени сдружения с доброволно членство.

БТПП работи отлично с търговския отдел на Посолството при разпространение на икономическа информация и запитвания на унгарски предприемачи за намиране на надеждни български партньори. Много добро е сътрудничеството и със смесената Българо-унгарска търговска камара.

Посланик Харангозо информира за взето решение от парламентите на двете държави за учредяването на Смесена междуведомствена комисия. Предвижда се първото заседание на комисията да се проведе в периода 17 – 18 ноември тази година в София, като то ще бъде съпътствано от двустранен бизнес форум. За събитието БТПП ще предостави своевременно допълнителна информация.

Посланичката на Унгария информира за предстоящото стартиране на директни полети между Будапеща и София, обслужвани от Уиз Еър –Унгария, от 1 ноември 2016 г. 

По време на срещата бе засегната темата за исторически връзки между Унгария и България, датиращи още от Средновековието. Н. Пр. г-жа Харангозо напомни за легендата за мощите на свети Йоан Рилски. През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите на свети Йоан Рилски в своята столица Гран (Естергом). Според преданието местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Йоан Рилски го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България.

НОВИНИ ОТ БТПП
Анкетно проучване на БТПП: Корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса и инвестициите у нас
Подаване на сигнали за корупция чрез сайта на БТПП Още
Новоназначеният посланик на Унгария в София се срещна с председателя на Палатата
Учредява се Смесена междуправителствена комисия, по решение на парламентите на България и Унгария Още
ЕЕN към БТПП подпомага фирмите при закрила на интелектуалната собственост и авторските права на разработките
Процедури, свързани с лицензирането на права върху изобретения, марки, ноу-хау и др. Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Информационен ден в Казанлък, посветен на процедура „Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия“
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Ръст на промишленото производство през август с 2.6%
Дължи се основно на преработващата промишленост Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК прие секторен анализ на конкурентната среда на застрахователния пазар в Република България
Отправя препоръки за подобряване на конкурентната среда и повишаване прозрачността при осъществяване на застрахователната дейност Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Консултанската компания „ТАБ Нео-мениджмънт” организира обучение на тема:„Reinventing organizations”