Брой 214 (1725), 08-11-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Цветан Симеонов: Липсата на инвестиции и на квалифицирани работници са сред проблемите на бизнеса в Сливенския регион

Липса на инвестиции и на квалифицирани работници са сред проблемите на бизнеса в Сливенско. Това каза пред журналисти в Сливен председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. По време на среща между представители на бизнеса в Сливен Симеонов представи резултатите от проведена от БТПП анкета сред фирмите от региона за набиране на предложения по въпроси от икономически, обществен и социален характер. По думите му, Сливен е сред общините с високи данъци. Въпреки добрите демографски резултати в региона преобладава нискоквалифицирана работна ръка. Симеонов призова и за повече прозрачност и инициативност от страна на общинските власти, като от страна на БТПП ще има съдействие за привличане на инвеститори. Той обобщи, че в цялата страна има нужда от по-добро административно обслужване, а повсеместен проблем е липсата на кадри.

Участие в дискусията взеха и председателят на Търговско-промишлена палата – Сливен - Кольо Колев, заместник-кметът на община Сливен Румен Иванов, заместник областният управител – Димитринка Петрова, фирми от региона, медии.

Специфичното в региона е, че преобладават хора от ромското население, които са нискоквалифицирани, каза председателят на Сливенската търговско-промишлена палата Кольо Колев. Той допълни, че е настроен оптимистично и смята, че тези хора ще намерят място в обществото и професионален план. По думите му, проблемът с кадрите е сериозен, като не дават резултати мерките, свързани с т.нар. дуално обучение.

Освен липсата на кадри, проблем за местните работодатели е тромавата администрация, каза Васил Йовчев, директор на текстилна фабрика в града. "Най-ниските работни заплати, а в същото време инвеститорите бягат. Проблемите именно се крият в работата на администрацията на държавните органи. Да не говорим за съдебна система, където нищо не е променено", допълни още той.

По време на дискусията председателят на БТПП представи пред местните фирми добри практики и онлайн възможности за промотиране на бизнеса и произвежданите продукти.

Анализ на резултатите от анкетното проучване на БТПП сред фирми от област Сливен:

  • Недостигът на квалифицирани кадри е основен проблем за бизнеса в областта.
  • Като важни и значими се посочват също: бюрокрацията в институциите, инфраструктурата, недобре развит градски транспорт, образование, здравеопазване, липса на нови работни места.
  • Местните данъци и такси също са сред основните проблеми за фирмите, тъй като не могат да стимулират бизнеса, защото са по-високи от тези в съседните градове.
  • Една от препоръките на бизнеса е, държавата да подпомогне областта в сферата на образованието и допълнителната квалификация на кадри.
  • Качеството на услугите, извършвани от местната администрация, не са оценени добре от компаниите в областта - 85% от тях не са удовлетворени, защото според тях обслужването е бюрократично, скъпо и няма възможност за обслужване по електронен път.
  • 63% от бизнеса смятат, че има обособени зони в област Сливен, подходящи и подготвени за индустриални зони и бизнес паркове, но от своя страна фирмите искат държавата да подпомогне газифицирането на съществуващата индустриална зона.
  •  66% от бизнеса не проявяват интерес към обществените поръчки, а останалата част от анкетираните компании не са удовлетворена от методите и процедурите за осъществяването им. Нужни са повече прозрачност и равнопоставеност.
  • Публично-частното партньорство е подкрепено от 66% от анкетираните фирми.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симеонов: Липсата на инвестиции и на квалифицирани работници са сред проблемите на бизнеса в Сливенския регион
Среща с главния секретар на Българо-руската търговско-промишлена палата
Българо-руски бизнес събития в София през 2019 г. в областта на туризма и информационните технологии Още
БТПП кани жени предприемачи да представят бизнес идеи пред инвеститори
Да договорят евентуално финансиране или друг вид съдействие за своето бизнес начинание Още
Информационен ден по проект МеМевет
Посветен на професионалното развитие и мобилност на кадрите в секторите мехатроника и металургия Още
Обсъди се провеждането на Българо-ливанския бизнес форум
Голяма ливанска делегация ще участва във форума на 12 ноември в София Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
ГИС конференция популяризира геопространствените технологии
14 ноември 2018 г. , София Хотел Балкан Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Публикувани са новите искания за суспендиране на митата
Български производители, които считат, че тези предложения ще накърнят икономическите им интереси могат да подадат възражения Още
РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще си сътрудничи с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие
За осъществяването на Националната стратегия за регионално развитие Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Комисията ще регистрира европейска гражданска инициативата „Задължително етикетиране на храните като подходящи за невегетарианци/ вегетарианци/ вегани“
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес сътрудничество