Назад

Световният конгрес на търговските палати - платформа за насърчаване на иновациите и трансграничното сътрудничество



Приключи XII Световен конгрес на търговските палати /12 WCC/ с домакин Търговско-промишлената палата на Дубай. Конгресът се проведе в хибриден формат, като БТПП участва виртуално в сесиите.

Конгресът започна с приветствията на Н.Пр. Хамад Буамим, председател на ТПП Дубай и председател на Световната федерация на палатите, и Джон  Дентън, главен секретар на Международната търговска камара. Те подчертаха важността на домакинството на 12WCC по време на световното изложение EXPO 2020 Dubai, което прави конгреса в Дубай идеална платформа за насърчаване на иновациите и трансграничното сътрудничество.

Дентън сподели, че търговско-промишлените палати са показали голяма гъвкавост по време на пандемията. Той посъветва организациите да се развиват, да са отворени към промените и да мислят за бъдещето – това е ключът към постигане на резултат 4.0.

Световният конгрес на търговските палати премина под надслов: Generation Next: Chambers 4.0 и бе посетен от над 1200 участници от повече от 100 страни. Тридневното събитие  даде възможност на ръководителите на търговско-промишлените палати, на представителите на бизнеса и множеството престижни лектори от света на технологиите, академичните среди и политиката – да обсъдят начини за преодоляване на препятствията с оглед на пандемията, да насочат поглед към дигитализацията и използването на нови технологии и инструменти за управление на данни.

Дискутирани бяха още темите за търговските палати на бъдещето,  палатите като доверен източник на информация по време на криза, споразуменията за свободна търговия. Проведени бяха практически сесии с фокус: иновации, финансиране на МСП, членство, платформи за комуникация с членовете, социални медии и др.

Следващият Световен конгрес на търговскте палати ще се проведе през 2023г.в Женева.