Назад

В БТПП бяха дискутирани високи технологии в железопътния транспорт с акцент ускорената цифровизация на бранша




Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и президентът на КТ „Подкрепа” инж. Димитър Манолов откриха и участваха в експертно обсъждане, посветено на „Европейска система за управление на влаковото движение” (FRMCS). Форумът бе организиран в партньорство с Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA) с председател д-р Людмил Иванов.

В дискусията участваха представители на Международен съюз на железниците, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, превозвачи, оператори на инфраструктурата, производители на оборудване и системи за безопасност, както и представители на висши учебни заведения.

На обсъждането се разгледаха високите технологии в железопътния транспорт с акцент ускорена цифровизация на бранша. Дискутирани бяха варианти за внедряване на 5G и FRMCS при превоза на пътници и товари по железопътната мрежа на страната.

Председателят на БТПП и Президентът на КТ „Подкрепа” поеха ангажимент за изработване на обща позиция и предложения, които да бъдат предоставени на следващото правителство.

Линк към презентациите: 

>> Високотехнологични решения за управление на железопътната мрежа 

>> FRMCS as the European Radio system for Rail in Europe