Брой 67 (1825), 05-04-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Международна конференция в София за сътрудничество в опазването на морската околна среда

На 4 април в София се проведе Международна конференция на високо ниво по морските отпадъци на тема: „Вътрешно сътрудничество по морските отпадъци – фокус върху река Дунав и Черно море“. Домакин на събитието е Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). В конференцията участваха представители на ОЧИС, ЕК, МОСВ, МВнР, браншови организации, представители на компетентните институции, местните власти и др. Сред официално поканените участници на конференцията бе и председателят на БТПП Цветан Симеонов - като ротационен председател на Бизнес съвета към ОЧИС. Един основните приоритети на Бизнес съвета е синята икономика - тема и на конференцията.

Събитието бе открито от генералния секретар на ОЧИС Н.Пр. Посланик Майкъл Христидис. Той сподели, че в момента България е ротационен председател на Организацията за първите шест месеца на 2019 г., като председателството е четвъртото за страната ни.

Приветствие към участниците отправи министърът на околната среда и водите Нено Димов. „Между 150 000 и 500 000 тона пластмасови отпадъци попадат в моретата и океаните всяка година, а веднъж изхвърлени – те остават там“, каза министър Димов. Той допълни, че перфектната кръгова икономика е природата, защото в нея думи като „отпадък“ и „неполезно“ не съществуват, всичко има стойност и всъщност това е фундаментът на идеята за „кръгова“ икономика.

Заместник-министърът на външните работи Емилия Кралева и генералният секретар на парламентарната асамблея на ОЧИС Асаф Хаджиев също приветстваха участниците в конференцията.

Видеообръщение по време на откриването направи европейският комисар, отговарящ за околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела. Той напомни, че миналата година в ЕС бе прието общоевропейска стратегия за намаляване на замърсяването с пластмаса. В каузата срещу пластмасовите отпадъци в моретата и океаните е необходимо всички да обединят усилията си в общи действия, както рибарите, така и НПО, академичните среди, политиците.

Конференцията е част от календара на ротационното българско председателство на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в периода 1 януари - 30 юни 2019 г. В конференцията участва също така и генералният секретар по околна среда на Румъния Йон Чимпеану. 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Международна конференция в София за сътрудничество в опазването на морската околна среда
С фокус върху река Дунав и Черно море Още
БТПП участва в Европейски форум за миграцията
Регионалното управление на миграцията и бъдещето на европейската миграционна политика Още
Семинар на Клъстер „Подемна техника“
Свързан с насърчаване на експорта към страни от Северна и Южна Америка Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Презентация във Враца „Какво е киберсигурност и как да се предпазим в Интернет“
С участието на представители на местната власт и бизнеса Още
ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
КЗЛД изрази становище относно сроковете за съхранение на лични данни на участници в процедури по набиране и подбор на персонал
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Публикувана е пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите
За периода 2019-2022 г. с отчитане на международната среда по отношение на външното търсене и цените Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Стартира Единната национална електронна уеб-базирана платформа Централизирана автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“
На разположение е на всички възложители, изпълнители на обществени поръчки и други крайни потребители Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Лично пенсионно осигуряване: европейска алтернатива предлага по-голям избор
Общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване ще позволи на хората да продължат да спестяват в същата схема, дори ако се преместят в друга страна от ЕС Още