Брой 246 (2252), 22-12-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП организира стажове за онлайн експортни специалисти
БТПП проведе онлайн информационна среща за стажантската програма по проект DiVET (Joint Qualification for Export Specialists via Internet and Social Media), който цели създаване на учебен профил на нова професия в системата на професионалното образование - „специалист по онлайн експортни дейности“. Срещата, в която взеха участие над 20 приемащи фирми, стажанти и обучители, беше открита от председателя на БТПП Цветан Симеонов. Той подчерта нарастващото значение на дигиталните технологии, които по време на пандемията позволиха на обществото и бизнеса да продължат да функционират. Според него, пандемията е принудила фирми, които преди са неглижирали дигиталните технологии, сега да ги прилагат в своята дейност като част от „новото нормално”. Симеонов отбеляза, че в своята 125-годишна история БТПП последователно съдейства на фирмите за развитието на външнотърговската им дейност.

Срещата имаше за цел да предостави информация относно провеждането на стажовете, разясняване на задълженията и отговорностите на участниците и съдействие за подготвяне на необходимите отчетни документи. Реализирането на стажантската програма ще създаде възможност на фирмите да разширят експортната си дейност, както и ще допринесе за практическото развитие на младите професионалисти в онлайн експортната дейност.

Стажовете са с продължителност от три месеца и ще се проведат в периода януари-март 2021 г., изцяло дистанционно. Очаква се в тях да вземат участие 13 стажанти в 12 приемащи фирми от различни сектори - производство на витамини и хранителни добавки; билкови продукти и етерични масла; сладкарски изделия; консервирани храни; парфюмерия и козметика; облекла и обувки; транспорт, спедиция и логистика; търговски аутсорсинг.

--------------
Проект DiVET се изпълнява в рамките на Програма „Еразъм+“, с участието на шест партньорски организации от три страни – България, Гърция и Турция. Основната цел на проекта е да развие дигиталните умения на младежите  за осъществяване на он-лайн експортни дейности, което ще доведе до повишаване на заетостта им, а фирмите ще могат да се възползват от младите професионалисти, за да оптимизират своите усилия при извършване на експортна дейност и  да прилагат по-широко новите форми на онлайн експорт. Повече информация за проекта може да бъде намерена на официалния му уебсайт (http://divet.eu/) или на страницата на БТПП (https://www.bcci.bg/bulgarian/projects/DiVet/description.html).

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП организира стажове за онлайн експортни специалисти
Приемащите фирми са от различни сектори на икономиката Още
Среща с новоназначения посланик на България във Франция
Партньорство за осигуряване на подкрепа за френски и български фирми Още
Успешно се изпълняват процедурите и проучванията по проект STRONG
Работи се по създаването на онлайн обучителна платформа Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Онлайн пресконференция по проект „RESTART_4Danube”
Търговско-промишлена палата Враца и Община Враца - партньори по проекта Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Коледно послание на президента на Асоциацията на европейските търговски палати
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
НСИ: С 3.5% нарастват разходите за труд през третото тримесечие на 2020 г., на годишна база
Най-висок ръст - в икономически сектор „Операции с недвижими имоти“ Още
ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията
Насочен към преодоляването на значителните дисбаланси в преговорната позиция между доставчици и купувачи на селскостопански и хранителни продукти Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
ЕК публикува набор от инструменти в подкрепа на професионализацията на обществените поръчки
Общ модел за специалистите в областта на обществените поръчки Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство