Брой 216 (1480), 10-11-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП проведе среща с американска търговска мисия


Представители на национално признатите работодателски организации в България се срещнаха с американска търговска мисия, която е на посещение в България. Мисията се  състои от представители на  13 големи щатски корпорации с по над 10 млрд. щатски долара оборот от продажби и с над 100 000 служители всяка. Делегацията е организирана от Американо-централноевропейската бизнес асоциация (АСЕВА) - Вашингтон, която е най-влиятелната институция, събираща интересите на американския едър бизнес в района на Централна и Източна Европа. В състава на делегацията влизат компании от различни индустрии - фармацевтична, технологична, хранително-вкусовата, минната, селскостопанска и други, които проучват и имат пряк интерес за инвестиции в страната ни.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов и Константин Главанаков, член на УС на БТПП, участваха в разговорите с представителите на ACEBA в рамките на работен обяд на 9 ноември.

Организираната от АСЕВА търговска мисия в България, е първата подобна проява от 2003 г. насам, която се очаква да даде силен импулс за по-нататъшно задълбочаване на икономическите отношения и е доказателство за активизирането и повишения интерес на американските компании към страната ни, съгласно министъра на икономиката Емил Караниколов. Той е на мнение, че има възможности интерес да проявят и американски капиталовложения във високотехнологични производства и в областта на индустриалното сътрудничество.

Ерик Стюарт, ръководителят на делегацията и президент на АСЕВА, сподели, че визитата е показателна за големия интерес за инвестиции в България от страна на фирмите, като някои от  тях вече са направили такива и ще реинвестират, а други проучват възможностите и имат реален интерес. Стюарт допълни, че отношенията между двете страни са много добри, а търговската мисия ще допринесе за  засилване на търговско-икономическите взаимоотношения.

Американо-централноевропейската бизнес асоциация е организация с нестопанска цел, фокусирана върху създаването на платформа за диалог между лидери на американски компании и представители на правителствата на 14 държави от Централна и Източна Европа, включвайки страни от Балтийския регион и част от Балканите, а именно: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Една от основните цели на асоциацията е да осигури на базирани в САЩ компании широк обхват на комуникация с държавните структури от гореспоменатите пазари с оглед на получаването на подкрепа за реализация на бизнес инициативи.

АСЕВА работи в тясно сътрудничество с американски компании и федерални агенции, както и с чуждестранни посолства във Вашингтон. Асоциацията е партньор за организиране на бизнес срещи и кръгли маси с гостуващите в САЩ президенти, министър-председатели и членове на правителствата от 14–те страни от Централна и Източна Европа. Организацията служи като единна точка за контакт за всички нейни членове, които търсят взаимодействие с посолствата на страните-партньори.

Сред компаниите учредители са: Amgen, Archer Daniels Midland,Coca Cola, Exelon Nuclear Partners, Johnson & Johnson, Lilly, MetLife, Motorola, Pfizer, PMI, и Raytheon. Асоциацията е била съорганизатор на събития с различен формат, в които са участвали президентите на Полша, Литва и Румъния, министър-председателите на Литва, Румъния и Молдова, а така също външни министри, министри на икономиката и други членове на кабинетите на различни страни.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП проведе среща с американска търговска мисия
Американски компании проучват възможностите за инвестиции в България Още
В Беларус заседава Българско-белоруската междуправителствена комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество
Търговските палати на двете страни подписаха споразумение за сътрудничество Още
По пътя към Индустрия 4.0 – с приложение на стандартите GS1
Ползите за фирмите при внедряването на стандартите в ежедневните бизнес процеси Още
БТПП и Националната финансово-стопанска гимназия продължават взаимното сътрудничество
В областта на професионалното образование и бъдещото успешно кариерно развитие на учениците Още
Регионалният директор за Европа в Асоциацията на световните търговски центрове посети БТПП
В разговора участваха и представители на Интерпред СТЦ Още
Среща с ръководството на "Диана-БГ Козметика" ЕООД
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
Столицата концентрира новите работни места
Автор: Явор Алексиев Още
На годишна база средната заплата нараства с 10.2%
В частния сектор заплатите растат по-бързо - с 11 на сто; в държавния - със 7.9% Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Европейската комисия одобри 739 млн. лева за изграждането на АМ „Струма“
Започва подготовката на Европейският диалог по интернет управление EURODIG 2018
Можете да изпращате предложения за теми, които да бъдат дискутирани на 5-6 юни 2018г. в Тбилиси, Грузия Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Пресконференция: Алтернативен бюджет с ниски данъци и излишък
Пресклуб на БТА, 13 ноември 2018 г. от 12 часа Още