Брой 216 (1480), 10-11-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

В Беларус заседава Българско-белоруската междуправителствена комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество


На 9 и 10 ноември в Беларус се провежда сесия на Българско-белоруската междуправителствена комисия по търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество. В нея участва Тодор Табаков, член на ИС на БТПП. В програмата на българската делегация, водена от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, са включени срещи с местни министерства и ведомства, дискусии на тема научно-техническо и иновационно сътрудничество, туризъм, транспорт, селско стопанство и др.

"Днес ние не използваме целия потенциал, който имат търговско-икономическите ни отношения“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му за първите шест месеца на 2017 г. стокообменът между двете страни е на стойност 24,1 млн. щ.д. Износът ни расте с над 27% и достига 14,2 млн. щ.д., като салдото е положително. „Надявам се активизирането на двустранния диалог да е основа и за отчитане на по-големи обороти между бизнеса от двете държави“, каза още Александър Манолев.  В заседанията на Междуправителствената комисия участие взе и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, като бяха обсъдени още и теми  в сферата на енергетиката, образованието и др.

В рамките на посещението Тодор Табаков проведе среща с ръководството на Белоруската търговско-промишлена палата и обсъди двустранното икономическо взаимодействие. Бе подписано споразумение за сътрудничество между търговските палати на двете държави.

Проведен бе и съвместен бизнес форум. По данни на Белоруския  национален център по маркетинг и конюнктура на цените, в Беларус има 79 регистрирани компании с българско участие. България може да изнася за Беларус продукти на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, вина, машиностроителна и електротехническа продукция, изделия на електрониката, продукти на органичната химия, подемно-транспортни машини,  металообработващи машини, електрически двигатели и генератори и др. От 2015 г. се забелязва значителен ръст при вноса от Беларус на автомобилни превозни средства за транспорт на стоки, стана ясно по време на форума. 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП проведе среща с американска търговска мисия
Американски компании проучват възможностите за инвестиции в България Още
В Беларус заседава Българско-белоруската междуправителствена комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество
Търговските палати на двете страни подписаха споразумение за сътрудничество Още
По пътя към Индустрия 4.0 – с приложение на стандартите GS1
Ползите за фирмите при внедряването на стандартите в ежедневните бизнес процеси Още
БТПП и Националната финансово-стопанска гимназия продължават взаимното сътрудничество
В областта на професионалното образование и бъдещото успешно кариерно развитие на учениците Още
Регионалният директор за Европа в Асоциацията на световните търговски центрове посети БТПП
В разговора участваха и представители на Интерпред СТЦ Още
Среща с ръководството на "Диана-БГ Козметика" ЕООД
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
Столицата концентрира новите работни места
Автор: Явор Алексиев Още
На годишна база средната заплата нараства с 10.2%
В частния сектор заплатите растат по-бързо - с 11 на сто; в държавния - със 7.9% Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Европейската комисия одобри 739 млн. лева за изграждането на АМ „Струма“
Започва подготовката на Европейският диалог по интернет управление EURODIG 2018
Можете да изпращате предложения за теми, които да бъдат дискутирани на 5-6 юни 2018г. в Тбилиси, Грузия Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Пресконференция: Алтернативен бюджет с ниски данъци и излишък
Пресклуб на БТА, 13 ноември 2018 г. от 12 часа Още