Брой 216 (1480), 10-11-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

По пътя към Индустрия 4.0 – с приложение на стандартите GS1


Проведе се вторият за годината семинар, насочен към хранителната индустрия, организиран от GS1 България и CSB-System България. Събитието се състоя на 9 ноември, в рамките на изложение „Месомания 2017” в Интер Експо Център – София.

Представител на CSB-System България презентира, какво представлява Индустрия 4.0, какви са изискванията, на които производителите трябва да отговорят в съвременната бизнес среда и как IT решенията и системите на CSB-System могат да отговорят на нуждите им. Индустрия 4.0 е развитието на автоматизираните системи в промишлеността и способността устройствата да си общуват самостоятелно чрез Интернет.

Цвета Братанова, изп. директор на GS1 България, направи общо представяне на глобалните стандарти GS1 и ползите за фирмите при внедряването им в ежедневните бизнес процеси. Благодарение на стандартите се осигурява пълна проследимост на продуктите по цялата верига за доставки. Въпросът за проследимостта на стоките е изключително актуален и все по-често попада във фокуса на институциите при формулирането на регулативни изисквания и норми, тъй като безопасността и сигурността на крайните потребители е приоритет на глобално ниво. Специално внимание бе обърнато на баркод символа GS1 Databar, който позволява кодиране на допълнителна информация (партида; срок на годност; тегло и др.) за пресни храни и стоки с променливо тегло.

Ивайло Пенев, представител на Метро Кеш енд Кери България, сподели с участниците причините, поради които веригата изисква доставчиците на месо и храни с животински произход да маркират своите продукти с GS1 Databar и защо им е нужна допълнителната информация – партида и срок на годност. Тези данни трябва да влизат автоматично в документите за продажба при сканиране на продуктите на каса в търговските обекти на веригата, тъй като Метро Кеш енд Кери се явява междинен търговец и в определени ситуации тази информация е от съществена значимост за нуждите на проследимостта.

Макро-Кор ЕООД и Тандем-В ООД, водещи производители на месни продукти в България, разказаха за системите, които използват в производствените предприятия и ползите от тях. Автоматизацията значително съкращава времето за извършване на даден процес, както и намалява броя на допуснатите грешки при изпълнението на заявки. При извършването на проби на суровините, софтуерът автоматично определя качеството и при наличието на негодни продукти, те не продължават към следващите етапи на производство. По този начин се гарантира, че до крайните клиенти достигат висококачествени стоки за консумация.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП проведе среща с американска търговска мисия
Американски компании проучват възможностите за инвестиции в България Още
В Беларус заседава Българско-белоруската междуправителствена комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество
Търговските палати на двете страни подписаха споразумение за сътрудничество Още
По пътя към Индустрия 4.0 – с приложение на стандартите GS1
Ползите за фирмите при внедряването на стандартите в ежедневните бизнес процеси Още
БТПП и Националната финансово-стопанска гимназия продължават взаимното сътрудничество
В областта на професионалното образование и бъдещото успешно кариерно развитие на учениците Още
Регионалният директор за Европа в Асоциацията на световните търговски центрове посети БТПП
В разговора участваха и представители на Интерпред СТЦ Още
Среща с ръководството на "Диана-БГ Козметика" ЕООД
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
Столицата концентрира новите работни места
Автор: Явор Алексиев Още
На годишна база средната заплата нараства с 10.2%
В частния сектор заплатите растат по-бързо - с 11 на сто; в държавния - със 7.9% Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Европейската комисия одобри 739 млн. лева за изграждането на АМ „Струма“
Започва подготовката на Европейският диалог по интернет управление EURODIG 2018
Можете да изпращате предложения за теми, които да бъдат дискутирани на 5-6 юни 2018г. в Тбилиси, Грузия Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Пресконференция: Алтернативен бюджет с ниски данъци и излишък
Пресклуб на БТА, 13 ноември 2018 г. от 12 часа Още