Брой 211 (1223), 02-11-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

В БТПП се проведе Българо-замбийски бизнес форум

В БТПП се проведе Българо-замбийски бизнес форум, организиран от Палатата, със съдействието на Посолството на Република Замбия в Париж, акредитирано и за България.

При откриването на форума председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта особеното значение на тази първа подобна инициатива за последните четиридесет години. Двете страни имат общи интереси в сектори като минна индустрия, хранително-вкусова промишленост, производството на електроенергия от възобновяеми източници – сектор, в който българското правителство има амбициозни цели. Вече близо 20% от произвежданата електроенергия в България се пада на възобновяеми източници.

Н. Пр. Хъмфри Чибанда, посланик на Замбия, подчерта, че много замбийски граждани са свързани с нашата страна, тъй като тук получават висшето си образование по медицина и земеделие.

Посланикът постави акцент върху ключовото географско положение на Замбия и подчерта, че въпреки вътрешноконтинентална си позиция, страната има достъп до речни пътища и до морски пристанища, разполага с една добра и развиваща се инфраструктура и на практика няма пречки пред вноса и износа. Замбия се гордее с липсата на военни конфликти, а независимостта й продължава вече над 52 години. За последното десетилетие БВП на страната е нараснал с над 5.5% и се наблюдава поетапно либерализиране на пазара.

Замбия е атрактивно място за чуждестранни инвестиции, като например предлага нулев корпоративен данък за първите 5 години. Само минният сектор е привлякъл над 2 млрд. долара за последните 15 години. Световните агенции признават добрите позиции на страната спрямо другите африкански държави - 8-ма икономика по конкурентоспособност на континента, а според „Форбс“ е на 7-мо място по благоприятни условия за правене на бизнес в Африка.

Първият секретар по икономически и търговски въпроси в посолството Чибуе Чисала направи презентация на инвестиционния климат и бизнес възможностите в Замбия. Страната се характеризира със стабилна политическа обстановка, каза той и изтъкна, че е членка на два важни съюза за държавите от континента: Общност за развитие на държавите от Южна Африка (Southern African Development Community  - SADC) и Общ пазар за страните от Източна и Южна Африка (Common Market for Eastern and Southern Africa - COMESA).

Приоритетните сектори на икономиката са земеделие, производство, енергетика и туризъм. Страната се характеризира с високо ниво на недостиг на електроенергия – 500 мегавата, но един много перспективен сектор е добивът на енергия със соларна технология. Туризмът се определя като бързорастящ сектор с много големи възможности, особено благодарение на множеството природни ресурси и в частност - национални паркове.  Освен това всяка от 10-те провинции се е специализирала в производство на даден продукт или отглеждане на определена селскостопанска култура.

Форумът продължи с представяне на инвестиционния климат в България. Презентация направи Светослав Гатев, експерт в Българска агенция за инвестиции. Последва оживена дискусия, поставени бяха въпроси от взаимен интерес.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Кандидатът за президент Ивайло Калфин проведе среща с ръководството на БТПП
Съвместно с бизнеса държавата трябва да стигне до общо решение и до конкретни стъпки за усъвършенстване профила на икономиката Още
Нов проект с участието на ЕВРОПАЛАТИ ще насърчава интернационализацията на МСП и клъстери
Ще подпомага участието им в панаири на ключови трети пазари, като Австралия, Южна Африка, Индия, Чили, Иран... Още
20-членна бизнес делегация от Тайван посети БТПП
Интерес към сътрудничество в секторите туризъм, спа и балнеология, строителство Още
В БТПП се проведе Българо-замбийски бизнес форум
Организиран от Палатата, със съдействието на Посолството на Република Замбия в Париж Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Европейски център „Европа директно” към Габровската търговско-промишлена палата е съорганизатор на Студентска научна сесия
127 доклада, насочени към решаване на практически стопански и технически проблеми Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Ръст на разрешителните за строеж на административни сгради през третото тримесечие
Статистиката за започнатото строителство сочи, че са в ход по-малко жилищни блокове, докато офис сградите се увеличават Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
С промени в Закона за енергийната ефективност се разширява обхватът на сградите, които подлежат на задължително сертифициране
Всички сгради с площ над 250 кв. м ще са с енергиен сертификат Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
МОСВ започна да набира предложения за пилотни екопроекти
За иновативни проектни предложения, свързани с опазване на околната среда в рамките на Споразумение между екоминистерствата на България и Германия Още
КОНКУРСИ
Стартира конкурс в подкрепа на социалната икономика
Свързани със заетост, социално включване, предоставяне на социални продукти и услуги Още