Брой 211 (1223), 02-11-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Кандидатът за президент Ивайло Калфин проведе среща с ръководството на БТПП

В Българската търговско-промишлена палата се проведе среща с Ивайло Калфин –  кандидат-президент, издигнат от АБВ в коалиция от партии.

Констатирано бе, че заедно с бизнеса държавата трябва да стигне до общо решение и до конкретни стъпки как да се подобри профила на икономиката. Държавата трябва да стимулира и подкрепя бизнеса, така че той да се развива, да предприема мерки с цел повече млади хора да открият реализацията си в България.

На срещата присъстваха председателят на БТПП Цветан Симеонов, главният секретар Васил Тодоров, членове на УС на БТПП, членове на управителните органи на Регионалните търговско-промишлени палати / камари.

По време на разговорите бе обсъдена възможността за увеличаване производството както на суровини, така и на крайна  продукция с висока добавена стойност.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи позицията на Палатата, свързана с планиране и организиране на бизнес делегации от страна на президентската институция в държави с потенциал за икономически отношения с България, използването на правото на вето, в случай на приети от НС закони, които увреждат интересите на бизнеса.

Ивайло Калфин изтъкна, че е изключително важно президентът да повиши активността си в региона – и в Югоизточна Европа, и в Черноморския регион, където има много добър потенциал за икономически връзки. По думите му колкото по-голяма активност има в този регион, толкова по-голяма тежест ще има в регионалните отношения.

Участниците в срещата дискутираха необходимостта от конкретни действия от страна на бъдещия държавен глава на България, които не трябва да са самоцелни, а да бъдат свързани с преследване на конкретни цели и стъпки за изпълнението им, за активизиране на борбата с корупцията и продължаване на съдебната реформа.

Председателят на БТПП предаде на Ивайло Калфин копие от Насоките за дейността на БТПП през периода 2014-2018 година, приети от Общото събрание на Палатата.

НОВИНИ ОТ БТПП
Кандидатът за президент Ивайло Калфин проведе среща с ръководството на БТПП
Съвместно с бизнеса държавата трябва да стигне до общо решение и до конкретни стъпки за усъвършенстване профила на икономиката Още
Нов проект с участието на ЕВРОПАЛАТИ ще насърчава интернационализацията на МСП и клъстери
Ще подпомага участието им в панаири на ключови трети пазари, като Австралия, Южна Африка, Индия, Чили, Иран... Още
20-членна бизнес делегация от Тайван посети БТПП
Интерес към сътрудничество в секторите туризъм, спа и балнеология, строителство Още
В БТПП се проведе Българо-замбийски бизнес форум
Организиран от Палатата, със съдействието на Посолството на Република Замбия в Париж Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Европейски център „Европа директно” към Габровската търговско-промишлена палата е съорганизатор на Студентска научна сесия
127 доклада, насочени към решаване на практически стопански и технически проблеми Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Ръст на разрешителните за строеж на административни сгради през третото тримесечие
Статистиката за започнатото строителство сочи, че са в ход по-малко жилищни блокове, докато офис сградите се увеличават Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
С промени в Закона за енергийната ефективност се разширява обхватът на сградите, които подлежат на задължително сертифициране
Всички сгради с площ над 250 кв. м ще са с енергиен сертификат Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
МОСВ започна да набира предложения за пилотни екопроекти
За иновативни проектни предложения, свързани с опазване на околната среда в рамките на Споразумение между екоминистерствата на България и Германия Още
КОНКУРСИ
Стартира конкурс в подкрепа на социалната икономика
Свързани със заетост, социално включване, предоставяне на социални продукти и услуги Още