Брой 185 (2191), 28-09-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Виртуална среща с партньори от Атинската палата на търговците


Представители на ръководствата на БТПП, на Атинската палата на търговците и на Българо-гръцката търговско-промишлена камара  проведоха онлайн среща.

Цветан Симеонов, председател на БТПП, откривайки срещата, отбеляза отличните отношения с партньори от съседната страна, сред които Съюза на гръцките ТПП, Солунската палата на МСП, регионални бизнес организации и др.

Председателят на Атинската палата на търговците Йоанис Хаджитеодосиу приветства участниците и насочи вниманието към развитието на икономическите отношения между двете държави.

Атинската палата представлява интересите на около 150 хил. фирми, сред които има и български компании, работещи в Гърция. Организацията продължава да обслужва членовете си въпреки пандемията и моментната глобална ситуация. Тя поддържа връзки с палатите в Париж и Барселона, както и има партньорство с компанията Али Баба, чрез която си сътрудничи с организации от Китай. По данни на Атинската палата на търговците гръцките фирми имат особено голямо присъствие в България – 5,6% от БВП се дължи на тяхната дейност. 1.4 млн. гръцки туристи са посетили България, а 1.3 млн. българи са посетили Гърция през миналата година. От важно значение за бъдещото сътрудничество между двете страни е подписаният Меморандум за изграждане на газопровод IGB.

Симеонов от своя страна подчерта необходимостта от изграждане на повече бизнес връзки север - юг като цяло. Той сподели, че БТПП подкрепя и участва в Инициативата Три морета, чиято цел е да насърчава развитието на инфраструктурата в областите енергетика, транспорт, дигитализация.

Според председателя на БТПП активността на гръцките фирми в България се цени високо и те могат да разчитат на съдействие от страна на БТПП. Имат възможност заедно с български компании да кандидатстват по различни европейски проекти; да използват услугите на БТПП, да се отнасят към Арбитражния съд при търговски спорове и т.н.

Симеонов обобщи, че чрез общи усилия ще са налице по-добри преспективи пред двете държави в ЕС и на световно ниво. Той даде пример с проведения миналата седмица в София Балкански международен винен фестивал, който обединява организатори и участници от България, Гърция и много балкански страни.  

Председателят на Българо-гръцката търговско-промишлена камара Саввас Карафилидес, един от инициаторите на срещата, също се включи в разговора. Той предложи съдействие за засилване обмена на икономическа и търговска информация между двете страни.

Очаквайте скоро следващи инициативи за задълбочаване на икономическото сътрудничество България – Гърция.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Търговско-икономическите отношения с Испания се развиват успешно
Потенциални сектори за сътрудничество: автомобилостроене, изграждане и управление на транспортна инфраструктура, възобновяема енергия, управление на водни ресурси Още
Виртуална среща с партньори от Атинската палата на търговците
Възможности за съвместно участие на български и гръцки фирми в европейски и регионални проекти Още
БГ Баркод: натурални масла и козметични продукти
„Алта Ойлс“ е въвела най-много продукти за седмицата 14-18 септември 2020 г. в електронния каталог БГ Баркод Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада“ събра за девети път в Стара Загора ценителите на виното
МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Международна организация на работодателите: Икономиките няма да могат да се върнат към предишните нива на просперитет без постоянна и адекватна подкрепа на правителствата
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Анкетата на Агенцията по заетостта за потребностите на бизнеса от кадри вече е отворена за всички желаещи работодатели
Публикуван е онлайн анкетен формуляр, който ще бъде достъпен до 16 октомври Още
Главна инспекция по труда: Обезщетенията мотивират работещите да са на светло, работодателите се пазят от санкции
БИЗНЕС СРЕДА
Бизнес изследване на НСИ сред нефинансовите предприятия
Относно ефекта на епидемичната обстановка, свързана с COVID-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия с провеждане на бизнес прояви в различни градове в Полша
Срещи с полски фирми във Варшава, Гданск, Бялисток, Краков и Ченстохова, 25-31 октомври 2020 г. Още
Обучение "Дигитален маркетинг за стартиращ бизнес, малки и средни фирми"
Начало: 2 октомври 2020 Още