Брой 185 (2191), 28-09-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада“ събра за девети път в Стара Загора ценителите на виното


Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада“ събра стотици ценители на еликсира в Стара Загора. Изложението се проведе за първи път на открито на Античната улица, заради въведените противоепидемични мерки срещу COVID-19. Организатори на Фестивала са Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора и с подкрепата на десетки фирми и организации.

В него участваха над 30 утвърдени винарни, както и производители и дистрибутори на кулинарни продукти, които гостите имаха възможност да опитат. За първи път бяха демонстрирани и различни занаяти. Всяка година се увеличава международното участие, като в изложението се включват винарски изби от балканските страни. Тази година международен акцент на „Августиада 2020“ е Франция.

Посетителите определиха с тайно гласуване тазгодишните най-добри вина, представени на изложението. Безапелационно на първо място беше отличено Syrah & Marcelane 2018 на Roxs Winery. Победителят получава правото да носи знака „Златна Августида“. Винарната Betterhalf се класира на второ място със Syrah&Malbec&Carmenere 2018, а трето място заслужи Малиново вино 2019 на Reality Bio Wines.

Фестивалът започна на 25 септември с тематична научна конференция в Регионалния исторически музей. Официалното откриване се състоя на 26 септември, като началото беше поставено с дефиле на изложителите и представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и културни институции. Начело на него застанаха Царица на Августиада – 17-годишната Жанита Христова и подгласничките ѝ Доника Желязкова и Преслава Дончева, които бяха избрани на специална церемония в Държавна опера – Стара Загора в петък вечерта. За короната претендираха 19 момичета. Жанита Христова получи и отличието на „Ивет Фешън“.

Стиляна Въргова спечели наградата на публиката. Гласуването за нея беше осъществено в социалната мрежа Фейсбук и стартира на 14 септември. Призът на Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите беше присъден на Валентина Вапцарова.

„Радвам се, че отново присъствам на този знаков за Стара Загора Фестивал. Пожелавам на участниците да покажат най-доброто и да намерят нови партньори. Тази година Фестивалът е с нов облик, заради пандемията. И може би той намери най-естественото си място и възможност да се развие в по-големи мащаби“ - каза по време на официалното откриване Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора. На официалното откриване присъстваха още посланикът Франция Флоранс Робин, председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, областният управител Гергана Микова, заместникът ѝ Красимир Червилов и др.

„За мен е чест, че Франция е избрана за международен партньор. Заради ограниченията тук не успяха да пристигнат наши изложители, но аз ще стана посланик на „Августиада“ пред френските лозари и винари“ – заяви Нейно превъзходителство Флоранс Робин.

Стара Загора се включва и в международния проект „Дестинация вино и култура в Средиземно и Черно Море“. В него участват още три държави: Франция, Гърция и Италия. В рамките на проекта е създаден дигитален портал, чрез който страните участнички представят фестивали, културни прояви, дегустация на вино и др.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Търговско-икономическите отношения с Испания се развиват успешно
Потенциални сектори за сътрудничество: автомобилостроене, изграждане и управление на транспортна инфраструктура, възобновяема енергия, управление на водни ресурси Още
Виртуална среща с партньори от Атинската палата на търговците
Възможности за съвместно участие на български и гръцки фирми в европейски и регионални проекти Още
БГ Баркод: натурални масла и козметични продукти
„Алта Ойлс“ е въвела най-много продукти за седмицата 14-18 септември 2020 г. в електронния каталог БГ Баркод Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада“ събра за девети път в Стара Загора ценителите на виното
МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Международна организация на работодателите: Икономиките няма да могат да се върнат към предишните нива на просперитет без постоянна и адекватна подкрепа на правителствата
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Анкетата на Агенцията по заетостта за потребностите на бизнеса от кадри вече е отворена за всички желаещи работодатели
Публикуван е онлайн анкетен формуляр, който ще бъде достъпен до 16 октомври Още
Главна инспекция по труда: Обезщетенията мотивират работещите да са на светло, работодателите се пазят от санкции
БИЗНЕС СРЕДА
Бизнес изследване на НСИ сред нефинансовите предприятия
Относно ефекта на епидемичната обстановка, свързана с COVID-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия с провеждане на бизнес прояви в различни градове в Полша
Срещи с полски фирми във Варшава, Гданск, Бялисток, Краков и Ченстохова, 25-31 октомври 2020 г. Още
Обучение "Дигитален маркетинг за стартиращ бизнес, малки и средни фирми"
Начало: 2 октомври 2020 Още