Брой 120 (2126), 25-06-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Плавен преход към кръгова и зелена икономика в Черноморския регион





Търговско-промишлената палата на Румъния, която председателства Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) през първата половина на 2020 г., бе домакин на онлайн конференция на тема „Възможностите на кръговата икономика за МСП в Черноморския регион“. Събитието се организира съвместно с Института за кръгова икономика и околна среда „Ernest Lupan“ и в партньорство с представителството на Европейската комисия в Румъния, Министерството на външните работи, Федерацията на асоциациите за енергийни комунални компании в Румъния. БТПП, като член на Бизнес съвета към ОЧИС, също взе участие в събитието.

Конференцията бе официално открита от Михай Дарабан, председател на ТПП Румъния, който сподели, че е необходимо изграждането на пристанищен хъб, с цел създаване на добри условия за транспорт в Черноморския регион. Акцент бе поставен върху необходимостта от сътрудничество на ОЧИС с Инициативата „Три морета“ и признаване на река Дунав като важен  европейски воден коридор, както и разработването на съвместни проекти.

Основната цел на конференцията бе да повиши осведомеността за ефективното използване на ресурсите, като се гарантира плавен преход към кръгова и зелена икономика. Събитието имаше за цел да идентифицира възможностите, произтичащи от прилагането на принципите на кръговата икономика, с въздействие върху повишаването на конкурентоспособността, иновациите и технологичния прогрес сред предприемачите от региона на Черно море.

Обсъдени бяха още финансовите инструменти за преход към неутрален климат и конкурентна икономика, както и начина, по който компаниите могат да внедрят новия икономически модел - кръговия. Акцент бе поставен върху Европейската зелена сделка и последиците от пандемията от COVID -19 върху европейската икономика.

Видео поздрав към участниците отправи и Кристоф Лайтл, председател на Асоциацията на Европейските търговско-промишлени палати (Европалати), който сподели, че темата за кръговата икономика е особена важна. Той определи кръговата икономика като предизвикателство, но и възможност за много фирми, които мислят и работят „зелено“.

В конференцията се включиха повече от 170 участника: представители на 12-те палати от Бизнес съвета към ОЧИС, регионални румънски ТПП, фирми от секторите: производство на цимент, желязо и стомана, текстил, енергетика, селско стопанство и транспорт и др.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Виртуална дискусия по проект „Устойчива заетост и превенция на текучеството на работната сила“
Резултати от проучване на факторите, влияещи върху динамиката и тренда на текучеството по сектори и региони в страната Още
Плавен преход към кръгова и зелена икономика в Черноморския регион
Онлайн конференция с фокус върху финансовите инструменти за постигане на неутрален климат Още
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ
Българо-черногорската търговско-промишлена палата проучва интересите на българския бизнес към пазарите в Черна гора
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
9% ДДС за ресторантьори, книгоиздатели и търговци на бебешки стоки от 1 юли
Ставката е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г. Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта и туризма могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на служителите си
Главна инспекция по труда: Срокът за подаване на декларациите за условията на труд изтече на 13.06.2020
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Справка относно условията за гранично обслужване на товарни превози в Казахстан
СТИВ - Нур Султан Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия публикува доклад за оценка на правилата за защита на данните
Публичен дебат относно прегледа на икономическото управление на ЕС