Брой 120 (2126), 25-06-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ

Справка относно условията за гранично обслужване на товарни превози в Казахстан


СУХОПЪТЕН ТРАНСПОРТ НА ТОВАРИ

На 6 май т.г. казахстанското външно министерство информира, че за чуждестранните шофьори, извършващи международни товарни превози, ще се запази режимът на безвизово влизане, престой и транзит в Република Казахстан до 1 юни 2020 г. На чуждестранните шофьори, влезли до 1 юни 2020 г. на територията на Казахстан без виза, ще бъде разрешено да напуснат страната без виза до 1 юли 2020 г., без да бъдат привлечени към административна отговорност за това.

Съгласно Постановление № 283 от 11 май т.г. на Правителството на Р Казахстан в рамките на 60 календарни дни от датата на прекратяване на извънредното положение - 11 май 2020 г., казахстанските власти ще признават за валидни следните документи, чийто срок на действие е изтекъл или предстои да изтече в същия период, както следва:

  • разрешенията за влизане и излизане (визи) в РК;
  • разрешенията за постоянно и временно пребиваване в РК;
  • разрешителните на трудовите мигранти и на чуждестранните работодатели за привличане на чуждестранна работна сила;
  • свидетелствата на чужденците, търсещи закрила в РК.

От датата на прекратяване на извънредното положение в РК се удължават с 60 календарни дни разрешенията за пребиваване на чужденците, пристигнали на територията на РК в рамките на безвизовия режим, както и разрешенията за пребиваване на чужденците, по отношение на които е взето решение за експулсиране от РК по време на извънредното положение.

ВЪЗДУШЕН ТРАНСПОРТ

На 20 юни са възобновени директните пътнически полети с Китай, Южна Корея, Япония, Грузия, Тайланд и Турция, които се осъществяват при засилени санитарни мерки.

От 11 май са отменени задължителните PCR тестове за всички пътници, пътуващи с вътрешни пътнически полети, персонала на летищата и самолетните екипажи.

Детайлна и актуална информация относно пътническите полети е достъпна на следния електронен адрес: https://www.gov.kz/memleket/entities/miid/press/news/details/o-vozobnovlenii-aviareysov?lang=ru.

 

МЕЖДУНАРОДЕН АВТОМОБИЛЕН/АВТОБУСЕН ПРЕВОЗ

Международният автомобилен превоз на стоки и пощенски пратки и техният транзит не са ограничени. В същото време, превозвачите (шофьорите) трябва стриктно да спазват установените карантинни и санитарно-епидемиологични стандарти при осъществяването на международен автомобилен превоз на стоки. Информация относно тези стандарти може да бъде намерена на уебсайта на Министерството на индустрията и инфраструктурното развитие на РК .

Предвид огромната динамика в развитието на пандемията и усилията на казахстанските власти за своевременна ефикасна реакция за предотвратяване на нейното разпространение в страната, за по-детайлна, изчерпателна и актуална информация, заинтересованите лица и организации е желателно да се информират от уебсайта на МВнР и/или от  посолството на Р Казахстан в София.

СТИВ - Нур Султан

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Виртуална дискусия по проект „Устойчива заетост и превенция на текучеството на работната сила“
Резултати от проучване на факторите, влияещи върху динамиката и тренда на текучеството по сектори и региони в страната Още
Плавен преход към кръгова и зелена икономика в Черноморския регион
Онлайн конференция с фокус върху финансовите инструменти за постигане на неутрален климат Още
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ
Българо-черногорската търговско-промишлена палата проучва интересите на българския бизнес към пазарите в Черна гора
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
9% ДДС за ресторантьори, книгоиздатели и търговци на бебешки стоки от 1 юли
Ставката е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г. Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта и туризма могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на служителите си
Главна инспекция по труда: Срокът за подаване на декларациите за условията на труд изтече на 13.06.2020
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Справка относно условията за гранично обслужване на товарни превози в Казахстан
СТИВ - Нур Султан Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия публикува доклад за оценка на правилата за защита на данните
Публичен дебат относно прегледа на икономическото управление на ЕС