Брой 208 (1719), 31-10-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Дискусия във Видин за икономическото развитие на региона


Икономическото състояние на региона бе обсъдено на дискусия във Видин. На нея присъстваха областният управител  Албена Георгиева, заместник-кметът на община Видин Венци Пасков, председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, председателят на Видинска търговско-промишлена палата Красимир Кирилов, представители на фирми и организации.

Областният управител Албена Георгиева приветства инициативата на БТПП да стартира такава широка среща, в която да участват представители на бизнеса и на институциите на местната и на държавната власт. „Използвам случая да отбележа, че Областна администрация Видин работи изключително добре с Видинската търговско-промишлена палата и взаимно разчитаме един на друг при изпълнение на проекти в различни сфери и при изпълнение на ежедневните ни отговорности. Търговско-промишлената палата е един ценен партньор в нашата работа и се надявам все така добре да работим и в бъдеще“, отбеляза областният управител.

Цветан Симеонов представи новите услуги, предоставяни от БТПП, както и резултатите от икономическия анализ на региона. Мащабна анкета, проведена сред виденски фирми, показва, че 56% от участвалите в проучването са заявили неудовлетвореност от качеството на услугите, които администрацията предоставя. Като основен проблем обаче видинският бизнес идентифицира липсата на достатъчно добра инфраструктура, а като необходими инфраструктурни проекти се посочват магистралата Видин – София, тунел и път под Петрохан, рехабилитация на жп линията Видин – София. Бизнесът във Видинско констатира също, че има кадри, но те не са с достатъчно добра квалификация. Във връзка с последната тема Цветан Симеонов посочи, че до 10 декември бизнесът може да представи в Търговско-промишлената палата или директно в Регионалното управление по образование предложенията си за обучения в професии с недостиг на специалисти, по които да се осъществява подготовка в училищата.  Той представи и инициативата „Европейска седмица на професионалните умения“, която ще се проведе в периода 19–23 ноември. В рамките на тази седмица фирмите могат да отворят врати за учениците.  Симеонов призова видинския бизнес да се включи активно. „По този начин да бъдат убедени учениците, а и техните родители, че не е само висшето образование, което може да даде на един човек просперитет и сигурно бъдеще – че техническите средни професионални училища могат също да направят това, тъй като най-важното е човек да бъде добър в своята професия“, подчерта председателят на БТПП.

Красимир Кирилов представи основни моменти от дейността на регионалната палата. От неговото експозе стана ясно, че акцент е било разработването, кандидатстването и изпълнението на проекти. В момента организацията работи по три проекта в сферата на заетостта и трудовата мобилност, в които се очаква да бъдат обхванати 300 жители на региона. „Видинската палата е и един от генераторите на инициативата ROSEB, целяща да разшири интелигентното, включващо и устойчиво социално-икономическо развитие чрез подобряване на туризма и  използване на природното и културно наследство на трансграничния регион. Инициативата обхваща областите Бор и Зайчар в Сърбия, Видин, Монтана и Враца в България, а в Румъния са Мехединци, Долж и Олт“, посочи Красимир Кирилов

"Удовлетворен съм от днешната среща, защото в разговора изникнаха и съвсем конкретни въпроси, от чието решаване може да се възползва регионът. Очевидно е, че трудностите и особеностите на видинския регион все още не са решени, той остава регионът с най-малко население, с най-ниски доходи, но високата безработица, като недостатък доскоро, в тези дни на липса на работна сила, може да се окаже едно предимство. Българската търговско-промишлена палата ще включи това при срещи с чуждестранни инвеститори. Ниските заплати тук също са една възможност за привличане на инвеститори. Но трябва по-активна работа" . Това каза за радио Видин председателят на БТПП.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Дискусия във Видин за икономическото развитие на региона
Инициатива на БТПП и Видинската търговско-промишлена палата Още
Среща с Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка за България
Устойчивото развитие, околната среда, законодателството и обществените поръчки - във фокуса на разговора Още
Форум в Братислава, посветен на сближаването в икономически и социален план в ЕС
Ако заплатите растат прекалено бързо, много фирми от ЦИЕ ще имат проблеми с конкурентоспособността Още
Арбитражният съд при БТПП участва в международен форум по арбитраж в Париж
Представени бяха данни за състоянието на арбитражните институции в Централна и Източна Европа Още
На 6 ноември БТПП организира информационен ден за жени предприемачи и „бизнес ангели“
Участниците ще получат ценни съвети за разработване на бизнес план и успешното му представяне пред инвеститори Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Индустрията на изнесените услуги формира 4.8% от БВП на България
Над 67 000 души работят в сферата на аутсорсинга у нас Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Наредба за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Агенция „Митници" поднови Меморандума за разбирателство с Филип Морис България
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network