Назад

Пламен Павлов, Българска газова асоциация: Формулата, през която се формира цената на природния газ, е меко казано странна


Формулата, през която се формира цената на природния газ, е меко казано странна. Разпределението - 30% компонента, свързани с нефтопродуктите и 70% със спотовия пазар, е необяснима за нас. По този начин ние се приближаваме към свободния пазар, при положение, че имаме дългосрочен договор с "Газпром". Въпросът, който ние поставяме директно сега, е защо "Булгаргаз" прие такава формула. Това каза в интервю за предаването "България сутрин" на BGonAIR председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

"Защо това се случва е въпрос, на който трябва да отговорят и управляващите, а не само от "Булгаргаз" и БЕХ. Това, че връзката Комотини - Стара Загора не е изградена, не е голям проблем, тъй като в договорите, които България е подписала с държавната петролна компания на Азербайджан - SOCAR, както и с операторите, които обслужват "Южен газов коридор", има регламентирана точка Комотини или най-близката до нея приемна точка, която е Месемврия, От там горивото може да влезе в системата на гръцкия газов оператор ДЕПА. Разходите за доставка до нашата граница са съвсем малки, а ние можем да го прихванем и да го използваме", допълни още Пламен Павлов.