Брой 26 (786), 06-02-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Наградите на Българската асоциация по информационни технологии за 2014 г.


Президентът Росен Плевнелиев връчи специалната награда на БАИТ за значим принос в развитието на ИКТ технологиите на Теодосий Теодосиев, ръководител на Националната школа по физика и приложна математика и преподавател по физика в ПМГ „Н. Обрешков“ в Казанлък. Това е четвърто издание на конкурса „Награди на БАИТ“, като тази година журито определи общо 14 носители в 12 категории.

Студентската награда бе връчена на Иван Атанасов, студент от Университета по библиотекознание и ИТ за портала „ТВ Новини“, който има директна връзка с 69 партньори, включително телевизии, радиостанции, ПР агенции, интернет и мобилни оператори. През 2014 г. порталът е събрал над 2,4 милиона посещения и публикувал 5000 статии.

Образователната награда бе дадена на Софтуерен университет ООД. Учебното заведение обучава хиляди млади хора и повишава тяхната квалификация, като свързва образованието с професионалната реализация. Оттам излизат кадри, натрупали достатъчно практически опит, за да се реализират успешно в софтуерната индустрия.

В категория „Журналистически принос“ бяха определени 2 награди – едната за Юлиян Арнаудов от в. Капитал, а поощрителната за регионална медия – на Росинка Проданова, водещ и продуцент на следобедния екип на БНР – Радио Благоевград.

Наградата за държавна администрация бе връчена на НАП за информационната система „Контрол“, чрез която са обхванати всички оперативни и управленски дейности, свързани с контролната функция на приходната агенция и е затворен цикълът за електронен обмен на данни със задължените лица. Въвеждането на системата, разработена от Мусала Софт, е довело до съкращаване на времето за подготовка на извършването на ревизии и проверки в НАП, подобрява се комуникацията между органите в отделните териториални дирекции и офиси на НАП, улеснява се изготвянето и издаването на документи в хода на контролните производства и се подпомага достъпът на задължените лица в България до данъчна информация.

В категория „Общинска администрация“ за победител бе избрана администрацията на община Дряново заради информационния център за мобилни услуги, здравни съвети и здравен телемониторинг за гражданите и бизнеса.

Двама победители бяха обявени в категория „Стартиращи компании“ - Джъмпидо за едноименния образователен софтуерен проект и Трансметрикс за въвеждане на концепцията за Големи данни в карго индустрията.

За бизнес иновативност бе отличена компанията Телерик (вече официално работеща под името Telerik: A Progressive Company) за разработената платформа Telerik. В категория „Е-бизнес“ призът бе даден на Allterco за проекта Books Forge, осигуряващ мобилно Android приложение за лесно четене на българска литература.

Наградата за мобилно решение бе връчена на Мусала Софт за проекта „Атмосфера“, а в новата категория „Развлекателен софтуер“ победителят е ЧЕС АРЕНА за създадения с помощта на Империя Онлайн шахматен портал. Именно Империя Онлайн получи отличието на БАИТ за корпоративна социална отговорност.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в среща на Световните търговски центрове от Европа
Активизирането на комуникацията между търговските центровете в Европа – във фокуса на дискусиите Още
Актуалните източници за финансиране на бизнеса бяха представени в Палатата
Водещи специалисти дадоха практически указания за достъп до финансиране Още
Семинар по проект „Медиацията среща съдиите” ще се проведе в Пловдив
БТПП е партньор по проекта; водеща е Асоциацията на Европейските търговско-промишлени палати Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Наградите на Българската асоциация по информационни технологии за 2014 г.
Телерик спечели награда за бизнес иновативност Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Eвропейската комисия повиши прогнозата си за икономическия растеж на България за 2014 и 2015 г.
За 2016 г. прогнозата остава непроменена Още
ВИЗОВ РЕЖИМ
Облекчават издаването на визи за руски и украински туристи
Решението идва в отговор на наближаващия активен туристически сезон и на желанието да се насърчат посещенията от традиционни пазари Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Експерти дават мнения в Европейския парламент по спорни аспекти в Търговското споразумение със САЩ
Споразумението би могло да стимулира търговията, но повдига определени въпроси Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Министерство на икономиката стартира конкурс „Европейски награди за насърчаване на предприемачеството“
Проекти ще се приемат до 15 юни 2015 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия в Турция
Покана от Търговската секция при Посолството на Република Турция у нас Още
Международна промишлена изложба „ИННОПРОМ”
8-11 юли 2015 г., гр. Екатеринбург Още