Назад

БТПП участва в уебинар, насочен към украинската бизнес общност




Председателят на БТПП Цветан Симеонов взе участие в уебинар, организиран от Българската агенция за инвестиции на тема „Започване и разширяване на бизнес в България", насочен към украински компании. В обръщението си към участниците Симеонов потвърди, че събитието е изключително навременно, тъй като все повече украински компании търсят информация и начин да преместят своя бизнес в България. „Случващото се в световен мащаб ще има много последствия, с които трябва да се справим, но ще отнеме време. Търговско-промишлените палати от България и Украйна ще направят най-доброто за бизнеса.“ - каза Симеонов, припомняйки скорошната си среща с председателя на Украинската търговско-промишлена палата /УТПП/.

„Един от основните проблеми на Украйна е логистиката и износа й, но заедно ще търсим решения“, увери председателят на БТПП. Палатата е на разположение за всякакви въпроси и информация за всички украински компании, които желаят да отворят офис у нас. Предвидени са облекчения – регистрация на търговски представителства на украински компании по ускорена процедура с намалени такси.

Генадий Чижиков, председател на УТПП, потвърди позицията си, че България може да се превърне в логистичен център и да помогне на Украйна с износа на царевица и олио, с който страната изпитва затруднения в момента. Той даде предложение за създаване на съвместни компании между двете страни с цел решаване на проблема на Украйна с доставката на петрол. От началото на войната 30 % от компаниите в Украйна са спрели изцяло своята работа, а до края на годината се очаква загубата на 40% от работните места в страната.

Богдан Богданов, директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), заяви, че вече има регистриран интерес от украински компании, които целят да релокират своите бизнеси в България. Компании от Украйна вече присъстват в България и целят да разширят дейността си. Той сподели, че и компании от сектор информационни технологии също възнамеряват да отворят офиси у нас и да преместят част от служителите си. Сред проявилите интерес има и производствени компании,  производители на торове, опаковки, фирми, свързани с търговия и логистика.

Карина Ангелиева, заместник-министър на иновациите и растежа, също взе участие в уебинара, като подчерта важността на реструктурирането на украинската икономика за ЕС и България.

По време на събитието българските институции разясниха възможностите и начините  украински компании да дойдат и работят в България. Бяха представени презентации от Българската агенция за инвестиции,  Българската банка за развитие, Агенцията за насърчаване на МСП и Агенцията по заетостта.

От март 2022 г. 673 украинци са започнали работа в България с  помощта на Агенцията по заетостта.Още 1646 са насочени към интервюта за работа, а общо 6263 са свободни да се включат в българския пазар на труда. 1993 работодатели са се обърнали към Агенцията с готовността да наемат украински работници.