Назад

Проследяване на ваксините с баркод


За укрепване на отношенията със своите партньори, както и да помогне за повишаване на глобалния имунитет в контекста на COVID-19, McKinsey публикува интервю с д-р Сет Бъркли, изп. директор на GAVI (Световен алианс за ваксини и имунизации) със заглавие Солидарност в усилията да се ваксинира света. GAVI, подкрепя усилията на държавите за подобряване на прозрачността и проследимостта при доставката на ваксини от производителя до бенефициента. Това е предпоставка за осигуряване на качествени ваксини, на точното място, в правилните количества, в точното време за всички, включително за децата в най-бедните страни. Световният алианс за ваксини и имунизации изисква вторичните опаковки на утвърдените ваксини да бъдат маркирани по стандартите GS1.

По думите на д-р Бъркли, отвъд  иновациите на ваксините, необходимо е да се използват предимствата на дигиталния свят и възможностите за проследяване. За проследяване на дистрибуцията на ваксините може да се използва баркод, в който са кодирани идентификатори, позволяващи получаването на данни в реално време, а с това и възможност за по-добро управление на наличностите и процесите.

McKinsey & Company е водеща в световeн мащаб, американска консултантска компания. Не за пръв път в нейни доклади фигурират данни за това, как глобални стандарти подобряват безопасността и ефективността в здравеопазването и се подчертава тяхната критична роля за защита на безопасността на пациентите и подобряване ефективността на веригата на доставки.

Това интервю е част от поредица интервюта с ръководители на водещи световни здравни организации, правителствени агенции и производители на ваксини.

„Като се опираме на опита на експерти от частния и публичния сектор в широк спектър от перспективи - от иновации на ваксини до производство, разпространение и достъп - ние имаме за цел да помогнем на лидерите да се ориентират в усилията за възстановяване от пандемията COVID-19 и да споделим някои от уроците, които са научени за борбата с пандемията и в подкрепа на бъдещето на ваксините. Ние признаваме, че ваксинацията е от решаващо значение за борбата с инфекциозните болести и сме ангажирани с неотложните усилия за прекратяване на пандемията на COVID-19 и трансформиране на бъдещето на имунизацията.“ – казват от McKinsey & Company.

Повече за стандартите GS1 в здравеопазването, може да научите на страницата ни www.gs1bg.org, сектор Здравеопазване, на страницата на Глобалната организация https://www.gs1.org/industries/healthcare  или да се свържете с нас тел.02/811 7 433, 603