Назад

Японски лидер в автомобилната индустрия инвестира в развоен център в България


Инвестиция в център за развойна дейност планира една от най-големите аутомотив компании в Япония NIDEC, лидер в производството на електрически двигатели. Компанията ще инвестира първоначално 3,5 млн. долара в нов развоен център в София, като се очаква до края на годината да наеме 100 инженери.

Това стана ясно след работни срещи, проведени в Министерството на иновациите и растежа от министър Даниел Лорер с Филип Марке, директор индустриализация e-Drive, представител на японския концерн, на които беше представена първата фаза на инвестиционния проект. На срещите присъстваха още Н.Пр. Нарахира Хироши, посланик на Япония у нас, както и заместник-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов.

Министърът на иновациите и растежа Лорер изтъкна, че България се превръща в център в региона за развойна дейност в автомобилната индустрия. „Тази инвестиция потвърждава положителната тенденция от началото на годината“, допълни министърът.

По думите му задачата на наетите български инженери ще бъде разработка на следващо поколение хардуер и софтуер за японската компания. Той подчерта, че досега България е избирана за инвестиции заради евтината работна ръка, но това създава проблем, защото този тип индустрия лесно се мести, когато разходите за заплати или енергия станат по-високи. „Сега страната ни се променя и става място за умен труд, като целта е поощряване на икономическия растеж чрез иновативни производства“, коментира министърът.

NIDEC ELESYS CORPORATION е водещ производител на електронно управление, както и за безопасен и удобен транспорт. Компанията разработва и произвежда електронни контролни устройства за управление, спирачки и други системи за глобални автомобилни производители.