Назад

Семинар „Роудшоу на Нюйоркската конвенция“



На 26 септември 2022 г. в сградата на Българската търговско-промишлена палата се проведе първото в България „Роудшоу на Нюйоркската конвенция“, организирано от основателите на Young Bulgarian Arbitration Practitioners – адвокат Велислава Христова и адвокат Станислав Черкезов с любезното съдействие на БТПП. „Роудшоу на Нюйоркската конвенция“ е част от инициативата на Международния съвет за търговски арбитраж (МСТА), стартирала през 2012 г., която представлява поредица от семинари относно Нюйоркската конвенция.

Събитието се проведе при голям интерес в хибриден формат, като част от участниците се включиха чрез видеоконферентна връзка.

В рамките на събитието бяха разгледани основните моменти в прилагането на Нюйоркската конвенция, като се акцентира върху българския превод на „Ръководство на Международния съвет за търговски арбитраж за тълкуване на Нюйоркската конвенция от 1958 г.: Ръководство за съдии“ като инструмент в помощ на съдиите, арбитрите и всички, с интерес към международния търговски арбитраж.

Семинарът беше открит от председателя на БТПП Цветан Симеонов, който отбеляза, че Българската търговско-промишлена палата неслучайно е домакин на събитието поради факта, че АС при БТПП е не само най-големият и най-търсеният, но и най-старият арбитражен (помирителен) съд в България, който е започнал дейността си през далечната 1897 година.

В приветственото си слово  Симеонов подчерта, че Българската търговско-промишлена палата винаги е отдавала дължимото на търговския арбитраж. Това е огромно постижение на бизнеса в целия свят и чудесна възможност за бизнес средите да разрешават възникналите спорове в кратки срокове и това се отнася не само за България, която е критикувана за съдебната си система, но и за всички други държави.

Симеонов отбеляза, че присъединяването на РБългария към Нюйоркската конвенция до ден днешен помага на българските фирми да избират арбитража вместо държавното правосъдие, което е по-консервативно и по-пунктуално, за разлика от арбитражното производство, което е нагодено към нуждите на бизнеса. Симеонов обърна внимание, че благодарение на присъединяването към Нюйоркската конвенция арбитражните решения намират изпълнение, равностойно на изпълнението на съдебните решения  в съответните чужди държави.

Темите на форума бяха представени от изявени български специалисти в областта на международния арбитраж, с богат опит в частни практики, академични и арбитражни институции по целия свят: проф. Станимир Александров - вицепрезидент на МСТА; адв. Велислава Христова - вицепрезидент на комитета по международен арбитраж на American Bar Association; адв. Силвия Тонова - арбитър към Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове (ICSID) и към Международния арбитражен център в Хонконг (HKIAC); адв. Александър Кацарски – заместник-председател на АС при БТПП. Лекторите представиха на участниците интересни презентации по темите и споделиха опита си, възможностите и практиките в тази сфера.

Събитието продължи с дискусия по темата с участието на всички поканени гости.

Семинарът беше закрит от Благовест Пунев – председател на Арбитражния съд при БТПП, който отправи благодарност към всички лектори и гости и изрази надежда, че всички участници са получили полезна информация и са обогатили познанията си по разглежданата тема. Пунев отбеляза, че Арбитражният съд при БТПП с радост ще бъде домакин на бъдещи такива събития.