Назад

БТПП - домакин на Българо-египетски бизнес форум





БТПП бе домакин на Българо-египетски бизнес форум. Събитието се проведе съвместно с Посолството на Египет в София и с участието на партньорски организации от Египет.

Форумът бе официално открит от Цветан Симеонов, председател на БТПП, който акцентира върху доброто сътрудничество на Палатата с партньори от Египет. Той изрази благодарност към Посолството на Египет и определи бизнес форума като първа стъпка за активизиране на двустранните търговско-икономически отношения след пандемията.

Председателят на БТПП сподели, че са необходими активни действия от страна на бизнеса и институциите за възстановяване. „Наша задача е да предоставим на бизнеса надеждна информация, за да може фирмите да започнат разговори помежду си за сътрудничество, а защо не и съвместни инвестиции“, отбеляза още той. Симеонов сподели, че макроикономическата обстановка в България остава стабилна, като очакванията за бъдещето са оптимистични.

Н. Пр. Халид Ибрахим Емара, посланик на Египет в София, направи обзор на двустранните отношения и стокообмена през последните години, акцентирайки върху геостратегическата позиция на двете страни – Египет  като вход към Африка, а България като вход към ЕС и Балканите. Бе поставен фокус върху водещите сектори в икономиката на страната, сред които възобновяема енергия, фармация, производство на мебели и др. Посланикът представи делегацията и програмата на визитата, която продължава със срещи в София и бизнес форум във Варна на 2 декември.

Форумът продължи с презентация на бизнес климата в двете страни. Христо Етрополски от Българска агенция за инвестиции запозна гостите с икономическия и инвестиционен климат в България, акцентирайки върху макроикономическите индикатори, данъчната система и водещите икономически сектори.

Н.Пр. д-р Халед Ханафи, главен секретар на Съвета на арабските палати, сподели, че България и арабските страни имат богата историческа основа, но съществува все още неизползван потенциал в търговско-икономическите отношения. Той акцентира върху необходимостта от изграждане на стратегически съюз между страните и сътрудничество в посока енергетика, високи технологии, изграждането на хъбове и др.

Д-р Алаа Езз, главен секретар на Федерацията на египетските търговски палати, представи водещи сектори в икономиката на Египет, сред които възобновяеми енергийни източници, аквакултури и рибарство, доставки на природен газ и др.

Инвестиционният климат в страната и възможностите за културен и религиозен туризъм в региона бяха презентирани от представители на Агенцията за инвестиции и Министерството на туризма на Египет.

След официалната част последва представяне на египетските фирми и двустранни разговори с участниците от българска страна.