Назад

Представяне на италианския цветарски сектор


Н.Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия в София, откри събитието „Възможности за сътрудничество и представяне на италианския цветарски сектор“, организирано от Италианската търговска агенция в София в сътрудничество с Посолството на Италия в София, Националната асоциация на разсадниците износители (Италия) и Асоциацията на производителите на декоративни растения в България.

В събитието участваха експерти от сектора, които представиха особеностите и отличните постижения на италианския и българския сектор на декоративните разсадници и обсъдиха възможностите за сътрудничество между фирмите от двете страни.

Цветарството несъмнено представлява важна, макар и малко позната реалност на италиански отлични постижения. Действително през 2021 г. Италия е изнесла живи растения на обща стойност приблизително един милиард и 150 хиляди евро, отбелязвайки ръст от +20% в сравнение с 2020 г. Италианското цветарство съставлява повече от 5% от националната земеделска продукция; Италия е втората страна в Европа в сектора на цветарството, с около 21% от фирмите (27 000) и 17,4% от площта за отглеждане (29 000 засадени хектара) в ЕС и представлява важна възможност за по-нататъшно засилване на двустранните търговски отношения между Италия и България.

През 2021 г. италианският износ на живи растения за България е нараснал с повече от 50% и възлиза на приблизително 4,4 млн. евро. По-специално, Италия е третият доставчик на живи растения в България с дял от 10,69% от българския пазар, като преди нея са Нидерландия (водещ световен производител на луковици и ризоми) и Република Северна Македония, което показва важния потенциал за развитие на сътрудничество в сектора между двете страни.

Тези вече отлични резултати трябва да се разглеждат в по-широкия контекст на търговските отношения между двете страни, които по последни данни възлизат на почти 4,5 милиарда евро. Действително Италия запазва четвъртото си място като търговски партньор на България, като за 2022 г. е отчетен ръст на българския износ за Италия от 46,7% и увеличение на вноса в България от Италия от 28,6%.