Назад

Бизнесът ще получава нови мерки за подкрепа и в бъдеще



В понеделник вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с работодателски организации, като основна тема на разговорите са били рекордно високите цени на електроенергията за бизнеса и съответните мерки, които държавата следва да предприеме за компенсация на производствата.

На брифинга Нинова изтъкна, че е привърженик на мораториума, тъй като той подпомага домакинствата, но влизането му в сила следва да е обвързано с компенсаторни мерки за българските фирми, ЕСО сектора, ВиК дружествата и останалите засегнати.

В момента обаче се работи по точната методика, по която ще бъдат давани въпросните компенсации. Работодателите предлагат те да бъдат в размер на 75% от разликата между прогнозната цена на тока, която за декември е 119 лева и пазарната такава.

Като мерки се дискутират продължаване на схемите в помощ на бизнеса като 60:40 и 80:20  и съвместното подготвяне на идеи във връзка с приемането на бюджета за следващата година.

Като трета краткосрочна мярка пък е очертана активната съвместна работа между държава и бизнес в разработването на държавния бюджет за следващата 2022 година, за да бъдат намерени възможно най-оптималните решения.

Нинова очерта и амбициите на ведомството си и в средносрочен план – реално намаляване на административната тежест за бизнеса не само на думи, а на дела, Ще се работи за обвързването и  създаването на здрава връзка между образованието и бизнеса, осигуряването на квалифицирана работна ръка и  облекчаване условията за финансиране на малките, средните и микропредприятията чрез средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

На срещата председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов изрази становище, че минималната работна заплата е отражение на количеството и качеството на положения труд и следователно не може да бъде помощ за преживяване. Необходимо е да се защити качеството на положения труд, за да се получи и по-висока работна заплата. Затова в по-развитите пазарни икономики е въведено почасово заплащане на вложения труд.

За да имат траен характер отношенията по повод МРЗ е целесъобразно Правилата на Конвенция 131 на МОТ да бъдат отразени в нашето законодателство. В механизма за определяне размера на МРЗ са залегнали поне 10 критерия, сред които не само нивото на инфлация, минималният праг на бедност, но и най-важният показател като равнището на производителност на труда.  

Наложително е да бъде решен въпросът с отказа на банките в България относно откриването на сметки на чужденци, дори и при набирането на капитал за регистрация на фирма в България, което би довело до стимулиране и на  инвестиционния процес у нас.

Що се отнася до цената на тока, БТПП е подкрепила създаването на процедура за поемането на част от разликата между прогнозната цена на КЕВР и достъпната на борсата по-висока цена на електроенергията.

Мерките и помощите за бизнеса не могат да имат безкрайно приложение и затова следва да се търси и намери устойчиво решение с дългосрочен хоризонт. От страна на фирмите следва да се сключват дългосрочни договори за доставки на електричество, съобразени съответно с производствените цени на тока в България, а не със спекулативните съгласно сегашните борсови сделки. 

 

 

 

..