Назад

Европейската комисия разрешава употребата на пета ваксина срещу COVID-19


Европейската комисия издаде разрешение за търговия при определени условия на разработената от Novavax ваксина Nuvaxovid срещу COVID-19. Това е петата ваксина срещу COVID-19, разрешена за употреба в ЕС.

Разрешението, подкрепено от държавите -членки идва, след като Европейската агенция по лекарствата даде положителна научна препоръка, основана на задълбочена оценка на безопасността, ефективността и качеството на ваксината.

По-нататъшни стъпки

Комисията подписа договора с Novavax на 4 август 2021 г. С разрешението за търговия при определени условия Novavax ще може да достави в ЕС от първото тримесечие на 2022 г. нататък до 100 милиона дози от своята ваксина срещу COVID-19. Договорът позволява на държавите-членки да закупят още 100 милиона дози през периода 2022—2023 г. Първите дози се очаква да пристигнат през началните месеци на 2022 г., а за първото тримесечие държавите - членки са поръчали около 27 милиона дози. Те ще са в допълнение към общо 2,4 млрд. дози от ваксината на BioNTech/Pfizer, 460 милиона дози от ваксината на Moderna, 400 милиона дози от AstraZeneca, както и 400 милиона дози от Janssen.

Още информация ще намерите в съобщението тук.