Брой 70 (2325), 12-04-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

СВЕТОВНА ИКОНОМИКА

МВФ завиши прогнозите си за ръст на глобалната икономикаМеждународният валутен фонд подобри прогнозата си за глобален икономически растеж за втори път, в рамките на последните три месеца, като същевременно предупреди за увеличаване на неравенството и разминаване между напредналите и по-слабо развитите икономики.

Глобалната икономика ще се разшири с 6% през тази година, спрямо предходните оценки за 5.5%, от януари т.г., заяви МВФ в своята Световна икономическа прогноза от предходната седмица. Това би било най-много от четири десетилетия на данни, идващи след свиване от 3.3% през миналата година, което беше най-лошият мирен спад от Голямата депресия, информира infostock.bg.

Глобален отскок

МВФ прогнозира, че растежът през 2021 г. ще бъде най-големият от поне 1980 г. насам.

Фондът, който със Световната банка провежда пролетните си срещи практически тази седмица, подчерта, че политиците трябва да намалят правителствената подкрепа „постепенно“, за да избегнат „фискални скали“.

Централните банкери също трябва да дадат „ясни насоки напред“ относно паричната политика, за да минимизират опасността от разрушителни капиталови потоци.

МВФ повтори призива си за това богатите държави да помагат на по-бедните в борбата с Covid-19 и подчерта необходимостта да се приоритизират по-широко разходите за здравеопазване, за да се победи пандемията.

Приетият през миналия месец пакет от стимули на президента Джо Байдън от 1.9 трилиона долара ще спомогне за увеличаване на брутния вътрешен продукт на САЩ над нивото му отпреди пандемията тази година и ще има значителни положителни ефекти за търговските партньори.

За 2022 г. фондът отчита глобален растеж от 4.4%, по-висок от предвидените 4.2% по-рано.

Все пак много напреднали икономики няма да се върнат към нивата си на допандемична продукция до 2022 г., каза МВФ, а на развиващите се пазари и развиващите се икономики може да са необходими повече години – до 2023 г., за да възстановят тези нива. Световната икономика през 2024 г. ще бъде с около 3% по-малка от очакваното преди избухването на Covid-19, заяви МВФ миналата седмица.

„Перспективите представляват обезсърчителни предизвикателства, свързани с различията в скоростта на възстановяване, както и с потенциал за трайни икономически щети от кризата“, заяви главният икономист на МВФ Гита Гопинат в доклада.

Голяма част от фокуса на срещите тази седмица ще бъде върху предложеното от МВФ издаване на резервни активи на стойност 650 милиарда долара, известни като специални права на тираж, което има за цел да повиши глобалната ликвидност и да помогне на развиващите се страни с ниски доходи да се справят с нарастващия дълг.

Реакцията на политиците от миналогодишната криза предотврати колапс, който би бил поне три пъти по-лош, а средносрочните загуби за световната икономика се очаква да бъдат по-малки от световната финансова криза преди десетилетие, заяви МВФ във вторник.

Но страните с ниски доходи и нововъзникващите пазари този път страдат повече – за разлика от 2009 г., когато напредналите икономики бяха засегнати по-силно.

Различните пътища за възстановяване вероятно ще увеличат глобалната пропаст в жизнения стандарт, каза МВФ. Фондът изчислява загубите на доход на глава от населението през периода 2020-22 г. в развиващите се и развиващите се пазари, с изключение на Китай, на еквивалент на 20% от БВП на глава от населението за 2019 г. Това е много по-лошо от 11%, които МВФ вижда в развитите икономики .

Сред другите констатации:

Очаква се около 95 милиона души да са изпаднали в крайна бедност през 2020 г.
Изчислено е, че броят на недохранените е нараснал с 80 милиона

В световен мащаб икономиките, зависими от туризма, са изправени пред особено трудни перспективи за възстановяване, предвид бавния темп на нормализиране на трансграничните пътувания, отбелязва фондът.

Големи очаквания

Но в напредналите икономики задържаното търсене ще стимулира растежа въз основа на спестяванията от 2020 г., тъй като уязвимите хора се ваксинират и индустриите с интензивни контакти се възобновяват, каза МВФ.

Сред прогнозите, публикувани във вторник:

Развитите икономики ще се увеличат с 5.1% тази година в сравнение с 4.3%, наблюдавани по-рано.

Развиващите се пазари и развиващите се икономики ще нараснат с 6.7% спрямо 6.3%

САЩ се наблюдава ръст от 6.4% спрямо 5.1% през януари. Фондът изчисли преди това стимула, приет през март, ще увеличи производството на САЩ с кумулативни 5% до 6% за три години

Еврозоната ще се разшири с 4.4% спрямо 4.2%, наблюдавани по-рано

Япония ще нарасне с 3.3% в сравнение с 3.1%

Китай се разраства с 8.4% спрямо 8.1%

Индия ще нарасне с 12.5% спрямо 11.5%

МВФ отбеляза риска, че ако мутациите на вирусите надхвърлят въвеждането на ваксините, Covid-19 може да се превърне в ендемично заболяване с неизвестна тежест.

Междувременно данните за инфлацията в световен мащаб могат да станат нестабилни през следващите месеци, предвид рекордно ниските цени на суровините преди година, но тенденцията трябва да се окаже краткотрайна, заяви МВФ. Приглушената перспектива отразява слаб пазар на труда, висока безработица и малка сила за договаряне на работниците.

Очаква се обемът на световната търговия да се ускори с 8,4% тази година при възстановяване на покупките на стоки, в сравнение с 8,1% увеличение през януари.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Активизиране на деловите контакти България - Молдова
Среща с Н. Пр. Анатол Чебук, извънреден и пълномощен посланик на Молдова Още
Онлайн практически семинар за киберсигурност, 19-20 април 2021 г.
Информация за осигуряването, получаването, запазването и разследването на доказателства за киберпрестъпления Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Клуб на дизайнера на тема: Интериор на магазини
Ключови тенденции в проектирането и интериорния дизайн на магазини Още
НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БТПП
Екстрапак ООД пуска нова линия за нетъкан текстил
Предназначен за медицински и хигиенни изделия, мебелното производство, интериорния текстил и др. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Днес ЕК предложи по време на криза жизненоважни стоки и услуги, разпределяни от ЕС, да се освободят от ДДС
Инициативата ще увеличи максимално ефикасността на средствата на ЕС, използвани в обществен интерес Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Близо 6,7 млрд. лв. ще бъдат вложени до 2027 г. за развитие на регионите
Чрез прилагането на инструменти за интегрирано териториално развитие Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Промени в Наредба № Н-2/2014 г. за фискален контрол върху стоки с висок фискален риск
За доброволно предварително деклариране на данни за превозите на стоки с висок фискален риск Още
СВЕТОВНА ИКОНОМИКА
МВФ завиши прогнозите си за ръст на глобалната икономика
За втори път, в рамките на последните три месеца Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Промени в съдебните процедури на Казахстан по отношение на спорове, свързани с юрисдикцията на инвестиционни спорове
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Молдовски търговски форум 2021, 28 - 30 април