Назад

Форум „Наука за бизнес“ утвърди превръщането на науката в реален бизнес




БАН показа прототипи и научни разработки

В сградата на Иновационен форум “Джон Атанасов“ в София тех парк се проведе второто издание на събитието „Наука за бизнеса“, организирано от Българската академия на науките и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Събитието бе открито от двама министри – министъра на науката и образованието акад. Николай Денков и министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Акад. Денков изтъкна в приветствието си към участниците, че целта на този форум е да постави иновациите на първо място. Българската наука, освен на високо световно ниво, трябва да бъде полезна и за обществото. Министърът изрази надежда процесът на обвързване на науката и бизнеса да се разгърне през следващите години и да могат да се видят плодовете от него.

„България сме закъснели радикално в инвестициите в иновации. Процесът на превръщане на науката в реален бизнес е задължителен, за да сме конкурентоспособни.- заяви министър Лорер при откриването на форума.

На събитието взеха участие  още председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, както и учени, които представиха своите проекти на бъдещето пред представители на бизнес средите.

По време на форума Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките се разбраха да работят заедно, чрез наука за бизнеса. “Ще си сътрудничим с МОН и академичните среди за постигане на икономически растеж, чрез подкрепа за бизнеса, който търси науката, и науката, която е смела и вярва в изобретенията", посочи той.

Министърът на иновациите и растежа подчерта, чe основната задача е българската академия да работи с българския бизнес. „Ще подпомагаме българските научни институти да създават технологичен трансфер, както и компании, базирани на научни разработки“, коментира той.

По време на форума бяха показани и прототипи, сред които системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия, автономен дирижабъл и робот за UV дезинфекция. 

На място бяха установени директни контакти между представителите на бизнеса и научните среди и публичния сектор и бяха проведени поредица полезни делови срещи.