Назад

БТПП: Над 50% от фирмите вече са вдигнали възнагражденията


Най-голямата заплаха за работодателите при последното наше проучване беше натискът за увеличаване на МРЗ заради инфлацията. Само за деветмесечието на 2022 г. средната работна заплата за всички сектори в България е нараснала с 13%. Т.е. това искане от 15% до деветмесечието е почти изпълнено - това заяви Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП, в студиото на EURONEWS.

„15% искаме за увеличение на заплатите за 2023 г. като минимум, а за системите които работят на терен ще искаме 20% увеличение. Смятаме, че час по-скоро минималната работна заплата трябва да започне да се приближава към това, което решиха депутатите“, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

А именно 850 лв. е минималната заплата, за която настояват синдикалните организации. Според Българската търговско-промишлена палата обаче, над 50% от фирмите вече са вдигнали възнагражденията.

Друго предложение на синдикатите е минималната заплата да не се облага, а минималният облагаем минимум да е с размера на възнаграждението.

„Това е едно изключително дясно предложение. Това е направо либертарианско предложение, премахване на цял един данък“, каза пък президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов.

„Заради високата МРЗ от сега можем да знаем в кои региони на България ще бъде натискът за преминаване в сивия сектор и затваряне на предприятия“, добави Цветан Симеонов.

В някои сектори вече има съкращения, а в други заплатите са увеличени, показва анкета сред работещи.

Целия репортаж на Анелия Джамбазка може да се проследи  ТУК